Entreprenör i hållbarhet erbjuder giftfria alternativ

Bristen på hållbara och ekologiska varor fick Andreea Stiuca att öppna butiken Eko-Logiskt i centrala Falkenberg 2014.    – För att få folk att handla lokalt har jag, liksom fler företag i Falkenberg, anslutit mig till en digital plattform, mymall.se. Där kan man handla och betala online det man vill ha. Sedan är det bara att komma förbi och hämta varorna, säger Andreea Stiuca.

ANNONS
|

Eko-Logiskt på Köpmansgatan i Falkenberg är fylld av handplockade giftfria varor och utbudet är brett. Här finns hälsosamma hudvårds- och kosmetikaprodukter, lokalproducerade marmelader, fairtrademärkt kaffe och raw choklad.

– Vill du ha en kopp kaffe med bönor från Slöinge Kafferosteri? frågar Andreea Stiuca och förklarar att det är så ett riktigt giftfritt kaffe smakar.

Hon har en bred livspalett, Andreea. Som sjuåring kom hon och hennes familj till Göteborg från Bukarest. Första steget på sin resa till butiken i Falkenberg gjorde hon som psykiatriundersköterska. Fyra år senare gav hon sig in i restaurangvärlden. Där har hon städat, varit restaurangchef och sommelier, arbetat tre år i Las Palmas och varit driftchef på en herrgård. Till sist utbildade hon sig till gymnasielärare i restaurang, handel och turism.

ANNONS

– Jag arbetade sex år som lärare. Det är en stressig arbetsmiljö och då menar jag inte eleverna, utan alla arbetsuppgifter som läggs på en från ledning och myndigheter. Det tärde sönder mig så jag slutade, säger Andreea Stiuca.

Hon har alltid varit miljömedveten och hennes ledord är närproducerat, ekologiskt, giftfritt och hållbart. Butiken öppnade hon för att hon vill att fler människor ska få tillgång till produkter som är bra för planeten Jorden – i alla led.

– Jag är en hållbarhetsentreprenör, konstaterar hon.

Precis som andra centrumnära butiker i Falkenberg saknar hon ett rikare människoflöde. Konkurrensen från Gekås och handeln utanför stadskärnan är kännbar. Men hon arbetar aktivt med Facebook, Instagram och kundkvällar för att dra kunder till butiken.

Hon har även en nioårsplan. Målet är att växa, bygga ett socialt företag och anställa folk som har det svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

– Jag är lite före min tid, men jag är övertygad om att fler människor kommer att förstå vikten av att handla hållbart. I det begreppet ligger också att inte överkonsumera. Därför frågar jag ibland kunder, om jag tror att de plockat på sig för mycket, om de verkligen behöver allt, säger hon.

ANNONS

Andreea är någonting på spåret med sin affärsidé. Att Falkenberg kommun snart blir den första kommunen i Halland som är fairtradediplomerad får nog anses vara ett tecken på det.

– Det roligaste med att driva butiken är mina kundkvällar, säger Andreea Stiuca.

Nästa kundträff håller hon i mitten av februari, då ska den gamla gymnasieläraren berätta om D-vitaminsdjungeln.

Texten har tidigare varit publicerad i Hallands Affärer.

ANNONS