En stor falk ska blicka ut från arenan

Ett falkhuvud, ungefär 20 kvadratmeter stort, ska framförallt symbolisera den nya fotbollsarenans namn.

ANNONS
|

Bygglovsnämnden har nu godkänt den skylt som ska sättas upp och markera namnet på fotbollsarenan, Falcon Alkoholfri Arena.

– Vad de flesta associerar med varumärket är just bilden av falken. Därför väljer vi att göra den tydlig. Och jag tror att i vår snabba värld kommer det att bli ännu vanligare att tydliga symboler får signalera varumärken, säger Nils Nordqvist, varumärkesansvarig för Falcon på Carlsberg Sverige (som i ett avtal med Falkenbergs FF har köpt namnet till arenan).

Nu var just skyltens dimensioner, till exempel att ordet ”alkoholfri” i storlek och stil är så tydligt underordnat varumärket Falcon och falkhuvudet, en anledning till viss betänksamhet hos kommunen. Den handläggande tjänstemannen ansåg att skylten stred mot Falkenbergs riktlinjer från 1990-talet om allmän återhållsamhet med varumärkesreklam vid skyltning. Bygglovsnämnden hörde sig också för hos Konsumentverket om inte skylten kan anses strida mot kravet på måttfullhet vid alkoholreklam. Visserligen är arenans namn Falcon Alkoholfri Arena, men skyltens betoning av varumärkessymbolen – falken– ger kanske snarare associationer till de alkoholhaltiga ölsorterna.

ANNONS

Men Konsumentverkets jurist förklarade i sitt svar, utan att kunna eller vilja ge något exakt besked, att skylten nog inte står i strid med bestämmelserna om särskild måttfullhet vid marknadsföring av alkohol.

– Våra jurister har också tittat på detta för vi vill göra rätt och inte behöva plocka ner skylten efter en vecka. Och vi tar lanseringen av våra alkoholfria öl på allvar. Det är en betydelsefull del av vår verksamhet, säger Nils Nordqvist på Carlsberg.

Frågan om detta kan ses som förtäckt alkoholreklam är egentligen inte heller en fråga för bygglovsnämnden. Nämnden ska vid sin prövning utgå från plan- och bygglagen och se till om skylten i övrigt faller inom ramarna för en rimlig skyltning.

Och vid sitt senaste möte gav alltså Falkenbergs bygglovsnämnd klartecken.

– Vi räknar med att den ska sättas upp i mitten på januari, säger Nils Nordqvist på Carlsberg.

För den som är intresserad av detaljer: Skylten, alltså falken och de tre textraderna, är ungefär 6,8 meter hög och 5 meter bred. Enbart falkhuvudet är 4,2 meter högt. Skylten ska i mörker lysas upp och är monterad på en ljuslåda av vinyl.

Designbyrån Nine och eventproducenten Kosmonaut har svarat för skyltens utformning.

ANNONS

FAKTA: Fotbollsarenan på Kristineslätt

Kommunens byggkostnad beräknas till 130 miljoner kronor samt ytterligare 21,5 miljoner för parkering, cykelvägar med mera.

Kommunen får till en början en drift- och kapitalkostnad på 12,2 miljoner kronor brutto per år för arenan. Nettokostnaden blir dock lägre genom hyresintäkten från Falkenbergs FF, som enligt tidigare uppgörelse skulle vara 2,7 miljoner kronor per år. Men det beloppet håller på att förhandlas ner efter att FFF ramlat ur Allsvenskan.

Vad Carlsberg betalar till FFF, som fick rätt att sälja arenanamnet, är dolt i hemligt avtal.

ANNONS