Nattlig tillvaro. Pappan överraskades av sonens nattliga uteliv och den tidiga kontakten med hasch – redan i 13-14-årsåldern. Bild: Lasse Edwartz/arkiv
Nattlig tillvaro. Pappan överraskades av sonens nattliga uteliv och den tidiga kontakten med hasch – redan i 13-14-årsåldern. Bild: Lasse Edwartz/arkiv

En pappas berättelse: Blunda inte för de ungas missbruk!

Han upplevde hur sonen hamnade snett i en nattlig tillvaro på stan med droger och risker, en verklighet i Falkenberg som han tycker att många föräldrar står naiva inför.

ANNONS
|

– Jag önskar mig ett nätverk av föräldrar, där vi kunde stötta varann när barnen har problem, säger pappan som under hösten överraskades och tog itu med sin sons bekymmer.

I somras förstod han att sonen, bara 14 år gammal, hade provat hasch. En titt i hans ipad visade att pojken hade varit inne i diskussioner på sociala medier med några andra om när de senast prövade hasch och när de skulle göra det igen.

– En påminnelse om att föräldrar borde hålla bättre koll på vad som händer på barnens ipads, datorer, mobiler, säger han.

ANNONS

Pappan sökte hjälp via socialtjänsten för pojken, och med hjälp av drogtester och samtal verkade situationen under kontroll.

Men när kommunens fältassistenter hörde av sig i höstas förstod han att det rusade utför igen. Sonen hade varit ute sent en kväll och fältassistenterna hade noterat honom uppe vid Coop Forum där han tydligen väntade på att bli upphämtad av en kompis i en ”lånad” bil. Varför?

Då fick tröttheten en förklaring, att sonen inte ville stiga ur sängen på morgonen berodde inte bara på vanlig tonårströtthet. Förklaringen var snarare att han var ute och härjade på nätterna.

– Jag gick och la mig på kvällarna och förstod inte att han tog bakvägen ut, säger pappan.

Pappan tog återigen kontakt med socialen för att få hjälp.

– Det drog jag mig inte för. Det är lätt att man känner sig ensam och misslyckad, men jag vet att jag är en bra pappa. Jag hade själv en lite stökig uppväxt men jag drar mig inte för att söka hjälp, säger han.

Han anser att socialtjänsten verkligen ställde upp, att han snabbt fick ett stöd som behövdes. Och det var uppenbart att sonen bland annat dragits in i ett haschrökande.

ANNONS

– Och jag tror att första gången var när han var 13. Då är man ju väldigt ung.

Pappan är ensamstående med pojken, och även om han fick upp ögonen för sonens uteliv så fortsatte bekymren nu under hösten.

– Jag har fått leta efter honom på nätterna. Och det är då som jag sett en aningslöshet och naivitet när jag hört mig för hos andra föräldrar för att få veta om min son varit hemma hos någon kamrat.

Han upplever att en del föräldrar har väldigt lite koll.

Men han håller kontakt med några andra föräldrar som är i motsvarande situation, som haft anledning att oroa sig för sina ungdomars uteliv. Han bara skulle önska att de blev ännu fler, i något informellt nätverk som med sina gemensamma erfarenheter höll koll på stans nattliv.

– Dessutom är det väldigt gott om droger. Och jag har också fått intrycket att unga pojkar ibland dras in i narkotikaförsäljning av äldre ungdomar, att de utnyttjas medvetet eftersom de är under 15 år och därför inte riskerar straff, säger pappan.

Nu är sonen på familjehem. Den första placeringen rymde han ifrån och pappan fick ge sig ut att leta. Pojken var borta i flera dagar innan han till sist återfanns. Nu är pojken längre bort från stan i ett annat familjehem, en lösning som pappan anser som nödvändig för att han ska komma bort från umgänget i Falkenberg. Nödvändigt, men naturligtvis smärtsamt för pappan.

ANNONS

– Men vi ska lösa det här, så att han så småningom kan komma hem igen, säger pappan.

Det får ta sin tid, för att bryta den utsatta vardag som sonen annars riskerar att återgå till i Falkenberg.

– Även om jag inte tror att det är värre i Falkenberg än på annat håll. Så här är det i dag med tillgången på droger och riskerna även för riktigt unga.

FAKTA: Unga och narkotika

Forskningen ger inget tydligt stöd för att narkotikabruket bland unga verkligen skulle sprida sig allt mer, siffrorna är rätt stadiga.

”Det är relativt ovanligt att svenska skolungdomar i årskurs 9 (15–16 år) använder narkotika. Sedan mitten av 1990-talet uppger mellan 5 och 10 procent av niondeklassarna i CAN:s skolundersökningar att de någon gång använt narkotika. År 2016 var denna andel 5 procent”, anger Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

”Att ha använt narkotika någon gång under de senaste 30 dagarna brukar användas som en indikation på en mera regelbunden konsumtion. År 2016 var det två procent i årskurs 9 som uppgav att de använt narkotika under de senaste 30 dagarna”, tillägger CAN.

ANNONS