Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/5
ANNONS ▼

Elias drömmer om att bli proffs i e-sport

Lite i skymundan har Falkenberg fått en mästare i e-sport. Förra helgen vann Elias ”Bozzzton” Sibelius tävlingen Hearthstone International Championships i Köpenhamn.

Elias Sibelius är 18 år och går sista året på naturvetenskapsprogrammet. Den sportintresserade kanske känner igen honom som pingislirare i Falkenbergs Bordtennisklubb (med lag-guld från ungdoms-SM som främsta merit) eller som fotbollsspelare i Vinbergs IF.
– Pingis och fotboll spelar jag mest för motionen numera. Det är viktigt att röra på sig när man sitter vid datorn så mycket.

Första segern

Segern i Copenhagen Games är hans första i e-sport sammanhang och öppnar dörrar till ännu större turneringar.
– Jag har spelat i två år men det är bara det senaste året jag börjat satsa på allvar. Tidigare har jag kvalat in till stora tävlingar men fallit på målsnöret och inte gått vidare där. Bland annat i Dreamhack i Jönköping och tre VM-kval. Den här gången gick det hela vägen och är bra för mitt självförtroende, berättar Elias.

På väg till USA

När vi talas vid förbereder han sig för att resa till USA senare på dagen. Där väntar en stor internationell tävling i Austin, Texas och han blir borta i en vecka.
Blir det inte tufft att hinna med skolan också då du ska ta studenten i sommar?
– Jo, men jag ska försöka kombinera så mycket som möjligt. Skulle jag vinna där är man verkligen uppe i eliten. Det öppnar för ännu fler tävlingar och ger extrema möjligheter till att kunna leva på det här.  Det vore lite av drömmen.

Strategispel

Hearthstone är ett strategispel, ett kortspel egentligen, men spelas vanligtvis digitalt. Elias Sibelius har kommit så långt att han kan betraktas som halvproffessionell  och spelar för en organisation som heter Crowns Esports Club.
Hur stort är det att han vann i Köpenhamn?
– Man kan jämföra med en EM-vinst, tycker jag. De som kommer dit är de bästa i Europa. Segern gör att han nu blivit inbjuden till en stor tävling i Norge där man bara får vara med om man vunnit en stor tävling tidigare, förklarar Cliff Lilja som är manager för Crowns Esports Club.

Väldigt fokuserad

Organisationen står för alla kostnader i samband med tävlingar och de bästa spelarna tjänar ganska bra.
Vilken är Elias styrka som spelare?
– Hans engagemang. Han lägger väldigt mycket tid på att träna och är väldigt fokuserad. Sitter och nöter när han spelar. Erfarenheten som pingisspelare tror jag bidrar till att han är så fokuserad.
Hur tror du att han klarar sig i Austin?
– Jättesvårt att säga. 200 personer deltar där och det är lite som poker. Kan gå hur som helst. Men Elias är duktig och vi har en diskussion om att han ska bli helproffs. I nuläget ser det ut som att det blir så, säger Cliff Lilja.

Vad är e-sport?


E-sport är en förkortning av ”elektronisk sport” och är ett samlingsnamn för alla tävlingar som är utförda med hjälp av datorer eller spelkonsol. Begreppet myntades i Sydkorea bland annat av arrangörerna bakom World Cyber Games men har under det senaste decenniet blivit ett globalt vedertaget begrepp.
Det finns väldigt lite seriösa undersökningar och statistik kring e-sport. Det man vet är att svenska webbplatser med fokus på e-sport samlar många människor. Planer finns även på att det ska införas i OS framöver.

Källa: Svenska Esportföreningen

MEST LÄST