Domen mot förre hotellägaren överklagas

Varken åklagare eller försvar är nöjda med tingsrättens dom över Hotell Hjärtared förre ägare Andreas Pedersen. – Något år längre fängelsestraff tycker jag nog, säger åklagare Jens Karlström.

ANNONS
|

Tidigare i år dömdes den förre hotellägaren av Uppsala tingsrätt till fängelse i två år och sex månader för grov oredlighet mot borgenär, grovt bokföringsbrott och skattebrott.

Brotten ska ha uppkommit inför en konkurs efter att Andreas Pedersen sommaren 2014 sålt hotellfastigheten utanför Ullared. Hotellägarens bolag ska ha tömts på flera miljoner kronor genom transaktioner till så kallade brevlådeföretag i utlandet.

Tingsrätten fann Pedersen skyldig i sak men ansåg samtidigt att det bara var bevisat att 3,8 miljoner kronor försvunnit ur bolaget på den vägen. Åklagaren hade yrkat ansvar för närmare 4,8 miljoner kronor något som han nu söker full täckning för i hovrätten.

ANNONS

– Oaktat det borde straffvärdet vara högre. Något år längre fängelsestraff tycker jag nog med hänsyn till belopp, omständigheter, att han har använt osanna handlingar, att han inte har talat sanning vid edgångssammanträdet och så vidare, säger kammaråklagare Jens Karlström vid Ekobrottsmyndigheten.

Andreas Pedersen är inte heller nöjd med tingsrättens dom. Han har via sin försvarare envist hävdat att transaktionerna var legitima utbetalningar av pengar som han personligen låg ute med förbetalning av inhyrd arbetskraft i samband med att hotellet byggdes.

– Han anser sig vara oskyldig till det påstådda brottet. Det är betalning för kostnader som han har tagit privat. Det är ju ostridigt att det inte finns några sådana fakturor för arbetskostnader i bolaget och hotellet har ju inte byggt sig självt, säger Pedersens försvarare, advokat Fredrik Zettergren.

Den förre hotellägaren vill således frias helt alternativt få hovrätten att mildra påföljden. Han vill även slippa skadeståndet gentemot sitt gamla företags konkursbo samt vill att näringsförbudet som tingsrätten meddelade i samband med domen undanröjs.

När förhandlingen startar i Svea hovrätt är ännu oklart men troligen dröjer det in 2018.

ANNONS