Nytt perspektiv. Många av deltagarna i Broa över och Broa vidare har fått nya perspektiv på tillvaron.  Patrik Släryd och Pernilla Andersson har också tagit steget. Gruppbilden är från sista omgången. På stora bilden syns från vänster Patrik Släryd, Pernilla Andersson, Anneli Andelén, Pelle Ahlström. Niklas Isaksson i bakre raden.
Nytt perspektiv. Många av deltagarna i Broa över och Broa vidare har fått nya perspektiv på tillvaron. Patrik Släryd och Pernilla Andersson har också tagit steget. Gruppbilden är från sista omgången. På stora bilden syns från vänster Patrik Släryd, Pernilla Andersson, Anneli Andelén, Pelle Ahlström. Niklas Isaksson i bakre raden.

De är lokala brobyggare

”Det gaur inte-mentaliteten” försvann.

ANNONS
|

Bättre samarbete och förståelse mellan företagare, politiker och tjänstemän. En skjuts att våga testa nya idéer och nya kontakter att nätverka med. Det är Broa över-projektet.

Nyligen avslutades den femte omgången av det som började som Broa över och som numera heter Broa vidare. Det handlar om projektet som föddes ur en känsla av uppgivenhet och ”det gaur inte-mentalitet”. Under de fem omgångar som genomförts har drygt 300 falkenbergare fått lära sig att ta sig an nya utmaningar, att hitta egenskaper hos sig själva och att vända negativa trender till något helt annat.

Vi ses kring ett fikabord för att prata om vad projektet gett deltagarna. Alla har olika perspektiv och har deltagit i olika omgångar. Patrik Släryd deltog under våren och har allt i färskt minne.

ANNONS

–När jag fick inbjudan tänkte jag först att de inte var något för mig. Jag trodde att det skulle bli en massa floskler och snack om positivitet. Jag gick med av nyfikenhet.

När vårens träffar är slut har deltagarna återgått till sin vardag med nya erfarenheter.

–Det fanns en enorm kompetens i gruppen och jag träffade människor jag aldrig mött tidigare. Har man haft en pratstund med någon blir det lättare att prata nästa gång man möts och man vågar visa styrkor och svagheter, summerar Patrik Släryd.

Pelle Ahlström, en av delägarna till Hermans, var med i den första gruppen år 2003.

–Samarbetet mellan politiker, tjänstemän och näringslivet förbättrades efter Broa över. Jag lärde känna både politiker och tjänstemän. Det skapades en större förståelse oss emellan. Tjänstemännen har sitt regelverk att hålla sig till. Det viktiga är att det finns en dialog. Den förbättrades tack vare Broa över. Jag minns att en fråga som vi diskuterade mycket var hur man skulle kunna knyta ihop staden med stranden.

Anneli Andelén driver Maa såg i Fagered. Hon deltog i den andra omgången, år 2004.

–Det var inte så många inlandsföretag med i de första omgångarna. Det har blivit bättre med tiden. För mig var det som en snöboll av positivitet som rullade fram bland oss som var med. Jag kände till Enhager och visste att han var bra. Jag blev glad när jag fick chansen att vara med.

ANNONS

–Det viktigaste jag fick med mig var insikten att jag inte kan förändra andra, bara mig själv. Det ville jag förmedla till mina anställda. Därför bjöd jag med alla till den avslutande föreläsningen.

Pernilla Andersson som driver Motionshuset deltog förra året. Även hon fick med sig känslor och tankar som hon ville föra vidare till sina anställda.

–Att var med innebar personlig utveckling för mig. Man känner sig ofta ensam i sitt företag. Broa vidare öppnade för samarbete mellan oss som deltog. För mig var den en ära att få vara med. Jag vill verkligen medverka till att sätta Falkenberg på kartan och få bort känslan av att Falkenberg är den lilla staden mellan Varberg och Halmstad.

Niklas Isaksson arbetar på Carlsberg. Han deltog i projektet 2005. För hans del innebar deltagandet att han blev pushad att förverkliga en tanke som han ruvat på en tid. Resultatet blev J-dagen som numera lockar falkenbergarna att gå man ur huse för att möta julölen som levereras till restauranger i centrum med häst och vagn, efter dansk förlaga.

–Jag fick bra respons och jag det fick mig att gå vidare med min idé. Jag lärde mig att man inte ska vara rädd för att testa nya saker.

ANNONS

Broa över och Broa vidare

För 13 år sedan genomfördes attitydprojektet Broa över för första gången. Syftet med projektet är att stimulera positiva attityder och lyfta engagerade nyckelpersoner i kommunen. Hittills har fem omgångar genomförts.

Tomas Enhager har varit utbildningsledare och Magnus Wernersson projektledare.

Projektet har finansierats på två olika sätt. Broa Över-projekten mellan 2003 - 2005 finansierades med EU-pengar. 

De senaste båda åren har projektet arrangerats av Näringslivet Falkenberg som efter ansökan till Falkenbergs Sparbank fick det finansierat av Framtidsbanken.

Bildspel från senaste omgång. Foto Kalle Pettersson. Den lokala artister Willman som sjunger en svensk reggae om Falkenberg. https://www.youtube.com/watch?v=VWolqum0elU

ANNONS