Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/8
ANNONS ▼

De lever nomadliv i en van

TV: Paret tog farväl av sina gamla liv och begav sig ut i Europa. Häng med in i deras rullande hem!

 

 

Den vita BMW-vanen, som döpts till "Styrbjörn", ser inte mycket ut för världen. Men bakom skjutdörren gömmer sig ett relativt välutrustat hem med spis, soffa, loftsäng, toalett och en hel del förvaringsutrymmen.

Det är en så kallad "stealth camper", som lätt tas för vilken hantverkarskåpbil som helst, men som i själva verket är en väl maskerad husbil.

– Den smälter in i alla miljöer utan att väcka uppmärksamhet. Så man kan campa var man vill, förklarar Emilia Lindholm.

Sedan drygt en månad tillbaka är den hennes och pojkvännen Niklas Henrikczons enda hem.

På bloggen Only life we know och instagramkontot med samma namn kan allmänheten följa deras äventyr. 

Allt började med en campingtripp i somras, i en gammal Renault Laban. 

– Vi sov i bagageutrymmet och det var supermysigt. Då kände vi att det här vill vi prova på riktigt, berättar Emilia Lindholm.

De hade tröttnat på det pendlande distansförhållandet mellan Falkenberg och Jönköping och var sugna på äventyr.

Emilia sa upp sin lägenhet och tog tjänstledigt från jobbet som marknadskoordinator. Frilansfotografen Niklas sa upp sin studio i Falkenberg.

Efter några månaders fixande var vanen redo för avfärd. Den 6 november rullade de på färjan till Rostock för att starta sitt nya liv som nomader.

Nere på kontinenten är det här inte en helt ovanlig livsstil. Det kallas "van life", att bo i en van. 

– Det bästa är friheten. Att inte vara så bunden till något. Att man kan åka vart man vill, när man vill och sova var man vill, säger Emilia. 

Vad har ni fått för reaktioner från omgivningen? 
– De flesta verkar tycka att det är häftigt att vi följer våra drömmar. Mina föräldrar tyckte det var jättekul och att man ska ta chansen när man får den.

Ambitionen är att livet i vanen ska bli något större än bara en semester. De letar ständigt efter intressanta ställen att fotografera och filma, med förhoppning om att kunna sälja materialet. Övergivna platser som kasernområden från andra världskriget och nedlagda sanatorier har blivit något av ett specialområde.

– Vi bestämmer destination efter var det finns spännande platser att besöka, förklarar Emilia Lindholm.

Men resan har inte varit problemfri. Redan efter några veckor började bilen krångla. En tysk verkstad konstaterade att styrväxeln pajat och gav bilen en dödsdom.

– De tyckte vi skulle skrota den och skaffa en annan. Men den hade ju gått igenom besiktningen i Sverige en månad tidigare.

Det visade sig vara mycket billigare att införskaffa en ny styrväxel i Sverige än i Tyskland, så redan i slutet av november var paret tillbaka i Falkenberg igen.

Efter någon veckas mekande rullar nu vanen söderut igen. Kanske blir det en vecka eller två i Östeuropa, sedan är målet att vara nere i Spanien eller Portugal lagom till jul.

– Det ska vara 25 grader i solen där nu, säger en nöjd Emilia Lindholm.
MEST LÄST