Christer Bartholdsson, polisen Falkenberg: ”Handeln är i dag ofta mer sofistikerad än att någon står och langar i ett gathörn.” Bild: Anna Oscarsson/arkiv
Christer Bartholdsson, polisen Falkenberg: ”Handeln är i dag ofta mer sofistikerad än att någon står och langar i ett gathörn.” Bild: Anna Oscarsson/arkiv

De flesta tipsen till polisen rör narkotika

– Min uppfattning är att narkotikan ökar och även förekommer bland unga som inte ens är straffmyndiga, säger lokale polischefen Christer Bartholdsson i Falkenberg.

ANNONS
|

Cirka 440 misstänkta narkotikabrott polisanmäldes under 2016 i Falkenbergs kommun, vilket ligger i nivå med närmast föregående år men är en kraftig ökning gentemot 2014.

Men statistiken över anmälda narkotikabrott är en nästan omöjlig värdemätare på narkotikans verkliga förekomst; hur många anmälningar det blir styrs i så väldigt hög grad av hur aktiv polisen är i just den frågan, till exempel hur många ingripanden man gör mot misstänkta narkotikapåverkade personer på stan.

De allra flesta anmälda narkotikabrotten rör eget bruk eller eget innehav, cirka 400 av anmälningarna, många gånger där de misstänka är i ung ålder. Det är alltså en rätt liten del av anmälningarna som rör försäljning eller framställning av narkotika.

ANNONS

– Handeln är i dag ofta mer sofistikerad än att någon står och langar i ett gathörn. Jag kan inte gå in på detaljer om vad vi vet, men tydligt är att den sker på ett mer utstuderat sätt med till exempel hemkörning av varorna, säger Bartholdsson.

– Den alldeles övervägande delen av de tips vi får in gäller just narkotika. Och vi har här i Falkenberg lösgjort resurser som specifikt arbetar med den här typen av tips, och då gäller det att följa tipsen i olika riktningar för att försöka komma åt även dem som står bakom handeln.

– Vi har kolleger som arbetat länge här och därför har en bra lokalkännedom, tillägger han.

Han menar att det här är ett polisarbete som leder till vissa framgångar. Till exempel var fjolårets avslöjande av en närmast industriell framställning av cannabis i en industrilokal i Vessigebro ett lyckat exempel på polisarbete, menar Bartholdsson.

– Cannabis är i dag den dominerande narkotikan. Lite förvånande är kanske att även kokain fått en spridning här, förr var det ju ett missbruk som mest förekom bland de mer välbeställda. Däremot verkar inte spice ha fått det fäste som vi tidigare hade befarat, säger han.

ANNONS

Den rikliga förekomsten av cannabis (hasch) är möjligen en avspegling av en samhällstendens, att det finns en tillåtande attityd gentemot just det bruket.

– Det stör mig oerhört att det i ett upplyst land, där de flesta borde vara kunniga om narkotikans skadeverkningar, på sina håll finns en liberal syn på cannabis, säger Christer Bartholdsson.

Men han tror inte att situationen i Falkenberg märker ut sig som särskilt anmärkningsvärd.

– Det ser nog ut så här i de flesta städer i Sverige.

LITE OM: Polisens narkotikaspaning

”Under spaningsinsatsen kunde polisen konstatera att det vid ett flertal tillfällen kom personer till adressen och att den misstänkte mötte dem antingen ute vid vägen, på innergården eller i trappuppgången. De har vidare observerat ett mönster i mötena genom att de ofta varit tidsmässigt korta, omkring en minut, och att det i vissa fall skett överlåtelser av någonting eller ett handslag.”

Ett citat, från en tingsrättsdom, beskriver polisens spaningsinsats som 2015 ledde till fällande dom för både säljare och flera köpare av cannabis i Falkenberg. I vissa fall var köparna bara 15-16 år gamla. I det här fallet var handeln inte så ”sofistikerad”.

ANNONS