Därför vill de starta en ny skola

Hösten 2018 hoppas de att den nya skolan ska vara igång. ”Men det är tufft just nu att få tillstånd att starta en fristående skola”, säger Ann-Jeanet Jörgensen i Falkenberg.

ANNONS
|

Tillsammans med sin syster Sussan Treshow planerar hon för den nya högstadieskolan, som har arbetsnamnet Falkskolan.

– Den ska ligga i det nya Bacchusområdet, intill Skrea strand, och jag är hundra procent säker på att vi kommer att ha klart med lokaler där till hösten 2018, säger hon.

Läs mer:

Ny friskola planeras vid Skrea strand

Falkskolan leder till Danmark

Många nyfikna på ny friskola

Sussan Treshow menar att det passar in i exploatörens tankar för området, att också ge plats för en skola som ska ha sina lokaler i en del av det ombyggda lagret från gamla Vin & Sprits dagar.

ANNONS

– Egentligen har jag tänkt på att starta en skola ända sedan min son gick på dagis, och han är ju 20 år numera, tillägger hon.

Så det är inget tillfälligt hugskott utan en väl förberedd fundering, som hon delar med sin syster.

– Min trettonårige son är dyslektiker och har gått i en skola där han inte trivdes. Personalen menade väl, men han blev inte sedd som den individ han är och för de behov han hade. Därför är det extremt viktigt för mig, att detta just blir en skola där eleverna blir sedda för dem de är – och framförallt för de behov de har, säger Sussan Treshow, som bor med sin familj utanför Köpenhamn.

Hon och systern har en del av sin uppväxt i Falkenberg. Sussan började tidigt en karriär som producent inom film och tv, ett av hennes första projekt var Full fräs med Stefan & Krister. Senare har hon startat och byggt upp ett produktionsbolag i Danmark och är producent för några av Danmarks större tv- och filmsatsningar.

Denna hennes bakgrund och erfarenhet är någonting som ska komma till nytta när skolan ges en särskild inriktning på estetiska ämnen.

ANNONS

Skolan ska även profilera sig med sport och idrott.

– Profileringen är rätt naturlig, eftersom många ungdomar har sina fritidsintressen inom antingen idrott eller kultur, säger Ann-Jeanet Jörgensen.

Ann-Jeanet är jurist i botten, numera konsult inom ekonomi, men också med försänkningar inom idrottsbranschen. För övrigt var hennes make Stefan Karlsson tidigare fotbollslärare på Vesterhavsskolan.

Systrarnas bakgrund och kontaktnät har en betydelse när de nu håller på att knyta ”ambassadörer” till skolan, personer från Falkenbergstrakten som gjort sig ett namn inom idrott eller kultur och som i mån av tid och möjlighet ska gästa skolan och vara förebilder och inspiratörer för eleverna. Fotbollsspelarna Olivia Schough och Erik Johansson har hittills sagt ja, liksom innebandystjärnan Magnus Svensson och skådespelaren Michael Jonsson (för närvarande på Dramaten).

– Vi har också gjort en marknadsundersökning bland framförallt föräldrar till barn födda 2005 och 2006. Cirka 160 svarade att de var intresserade av att låta barnen gå i Falkskolan, säger Ann-Jeanet om denna undersökning som endast pejlade intresset i en begränsad del av Falkenbergs kommun.

Tanken är att skolan successivt ska få växa, förmodligen med en årskurs åt gången, för att slutligen nå den tänkta omfattningen: 225 elever fördelade på tre klasser med vardera 25 elever för varje årskurs 7-9.

ANNONS

– Vi vill än så länge hålla en del av våra planer på hur undervisningen ska utformas för oss själva, säger Ann-Jeanet Jörgensen.

Därmed sagt att hon anser att skolan kommer att ha sin särprägel, och inte bli någon snarlik kopia till Vesterhavsskolan som ju också profilerar sig med idrott och estetiska ämnen.

Återstår nu att se om Skolinspektionen ger tillstånd. Beslut därifrån väntas senast i höst.

FAKTA: Falkskolan, en friskola

Skolan ska vara en fristående högstadieskola, antingen från sjätte eller sjunde årskursen och upp till och med nian. Den ska, om Skolinspektionen ger klartecken, finansieras med skattemedel enligt de regler som finns för friskolor.

Startåret, sexan eller sjuan, är avhängigt förändringarna inom den övriga grundskolan i Falkenberg. I dag byter många elever skola till årskurs 6, men i framtiden är tanken att detta stadie- och skolbyte i stället ska se till årskurs 7. Därför ska Falkskolan anpassa sig till den förändringen, när den väl sker.

Profileringen, med idrott och estetiska ämnen, ska så långt möjligt tillmötesgå elevernas önskemål om inriktning på bestämd idrott eller estetiskt ämnesval.

ANNONS