Därför läggs psykiatrimottagningen ner

Efter bara drygt ett år lägger Affecta Psykiatri ner sin mottagning i Falkenberg. Enligt bolagets vd beror det inte på brist på patienter, utan på Region Hallands agerande.

ANNONS
|

Den privata psykiatrimottagningen Affecta har funnits i Halmstad sedan 2008. 2014 skrev företaget avtal med Region Halland om att ingå i det som kallas Vårdval Plus, vilket innebär att patienterna betalar samma avgift som hos de psykiatrimottagningar som bedrivs i regionens egen regi.

Våren 2016 öppnade de även upp en mottagning i Falkenberg, enligt bolagets vd och chefsöverläkare Lars Häggström på grund av att många av de patienter som kom till mottagningen i Halmstad bodde i Falkenberg med omnejd. Men nu är det slut med den saken, från och med den 1 maj är Falkenbergsmottagningen stängd.

– Det var inget roligt beslut att ta. Men vi hade inget annat val, säger Lars Häggström.

ANNONS

Enligt honom har tillströmningen av patienter varit hög. Drygt 1 500 personer har besökt mottagningen under det dryga år den hade öppet. Skälen till nedläggningen är helt andra.

Dels har det att göra med en otydlighet från Region Hallands sida angående vilka patientgrupper som ska ingå i psykiatridelen av vårdvalet. I dagsläget omfattas endast diagnoserna adhd, add, depression och bipolär sjukdom. Det diskuteras om även ångestsjukdomar ska inkluderas, men det politiska beslutet har dragit ut på tiden.

– Det är svårt för oss att inte veta hur många terapeuter vi ska anställa och hur stora lokaler vi ska ha. I Falkenberg skaffade vi större som var anpassade efter nya patientgrupper, säger Lars Häggström.

Fast huvudskälet till att mottagningen läggs ner är enligt honom att regionen kräver att de privata vårdmottagningar som ingår i Vårdval Plus skaffar samma journalsystem som Region Hallands egna verksamheter använder.

– Det blir helt enkelt för dyrt för oss att köpa in det till två mottagningar. Därför väljer vi att koncentrera oss till Halmstad, säger Lars Häggström.

Han vill inte säga hur mycket det skulle kosta, men uppger att det rör sig om stora summor.

– Vi måste stå för hela kostnaden själv, medan den offentliga vården bekostar det med skattemedel. Då blir det svårt att konkurera på lika villkor, säger Lars Häggström.

ANNONS

Vad händer med era patienter nu?

– Många patienter har valt att följa med till Halmstad. Det går ju ganska snabbt att ta sig dit från Falkenberg, men för de som bor i inlandet blir det svårare, säger Lars Häggström.

Enligt de tjänstemän och politiker inom Region Halland som HN talat med har man infört kravet på gemensamt journalsystem för att stärka patientsäkerheten. Det ska bli lättare att få patienternas hela sjukdomshistorik, vilket bland annat motverkar risken för överutskrivning av mediciner.

– Från början trodde vi inte att vi kunde ställa det kravet på de privata utförarna. Men vi har kollat upp det juridiskt, säger Lise-Lotte Bensköld Olsson (S), vice ordförande i regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott.

Att Affecta själva måste stå för kostnaden är inga konstigheter, enligt Haleh Lindqvist, hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektör på Region Halland.

– De verksamheter som bedrivs i regionens regi måste också stå för sina systemkostnader inom den egna budgeten, säger hon.

Dessutom har Affecta fått dispens. Trots att de politiska besluten säger att journalsystemet ska införas senast under 2017 behöver Affecta inte göra det förrän sommaren 2019.

– De har fått hyggligt lång tid på sig att anpassa sig. Just för att de inte ska lida ekonomisk skada,säger regionstyrelsens ordförande Mats Eriksson (M).

ANNONS

Han tillägger att han tycker det är synd att mottagningen i Falkenberg lägger ner.

– Tack vare att Affecta har vården blivit tillgängligare. Det hade varit trevligare om de kunde vara kvar.

ANNONS