Bryggeriet expanderar efter två år

The Pine Ridge Brewery har vuxit ur bryggeriet på Skrea backe.…Nu förbereds en flytt till en betydligt större anläggning på Smedjeholm.

ANNONS
|

Mikael Karlsson och Fredric Johansson är entusiasterna som ägnar all sin lediga tid i det egna bryggeriet. Sedan starten för två år sedan har deras produktion och försäljning stadigt ökat. Bryggeriet ligger i en gammal lada i samma byggnad som restaurang Aska. Nyligen köpte Mikael Karlssons fastighetsbolag Stomma kulle 6 000 kvadratmeter mark på Smedjeholm. På tomten ska det uppföras en byggnad som ska möjliggöra bryggeriets expansion.

–Vi räknar med att brygga 30 000 liter öl nästa år, säger Mikael Karlsson.

Mikael Karlsson och Fredric Johansson jobbar heltid i sina egna företag inom tryckeri och industrirör. De är barndomsvänner som hittat ett gemensamt intresse i öl. Efterfrågan på deras öl har gått snabbare än de någonsin vågat hoppas och nyligen fann de sig stå vid ett vägskäl.

ANNONS

– Vi hade att välja mellan att lägga ner eller att bygga ut. Det går inte att fortsätta som vi gör nu. Vi lägger alldels för mycket tid på detta, säger Mikael Karlsson.

I höstas tog han kontakt med Falkenbergs kommun för att han ville köpa mark. Allt gick snabbt och smidigt och vid månadsskiftet (december) får de tillgång till tomten.

–Förhoppningsvis kan bryggeriet flytta in i nya lokaler under nästa år, säger Mikael Karlsson.

Men innan dess måste han och Fredric Johansson hitta en lokal som de kan brygga öl i under en kortare period. Restaurang Aska som de är delägare i behöver bygga ut efter en säsong.

De räknar med att investera en och en halv miljon i det nya bryggeriet. Målet är att öka produktionen till 30 000 liter per år och att blir mer automatiserade.

–Idag gör vi alldels för mycket för hand. Vi håller på att knäcka oss. Samtidigt är det så himla roligt, säger Mikael Karlsson.

Allt började egentligen för fem år sedan när Fredric Johansson som driver Grafika, en trycksaksleverantör, fick en kund som ville ha etiketter till hembryggt öl.

– Jag smakade på ölen. Jag hade aldrig druckit något så gott. Jag började leta på nätet efter recept på hur man brygger öl.

ANNONS

Han startade öltillverkning i den egna källaren. När Fredric Johansson och hans dåvarande bryggarkompis blev erbjudna att ställa ut på öl och whiskeymässan 2014 tackade de ja.

–Vi byggde upp en bar och började sälja öl. Redan första kvällen hade vi sålt slut.

Nu var även Mikael Karlsson inblandad i bryggeriet. Efter framgången på mässan bestämde de sig för att satsa på ett bryggeri och började leta lokal. De fann vad de sökte på Skrea backe. I januari 2015 började de bygga om den gamla ladan och köpte fyra tankar på vardera 500 liter.

– Med facit i hand skulle vi ha satsat på dubbelt så stora tankar, säger Fredric Johansson.

Några månader senare kunde de leverera sina första öl och flera restauranger i Falkenberg tog in den nya lokalproducerade ölen.

Sedan årsskiftet finns tre sorter från bryggeriet på Systembolaget i Falkenberg och flera krogar i Göteborg serverar den.

Första året producerade The Pine Ridge Brewery tre tusen liter öl. I år kommer produktionen att sluta på cirka 15 000 liter. Nästa år satar de på dubbelt så mycket och satsar på att få in fler sorter på Systembolaget. Dessutom tänker de ta fram lättöl och folköl.

–Det finns en positiv trend för småbryggerier och öl med mindre alkoholhalt, säger Fredric Johansson.

ANNONS

Mikael Karlsson:

–Vi gör en allvarlig satsning och står med fötterna på jorden. Vi återinvesterar alla pengar från försäljningen och tar aldrig ut en krona i lön. Det är skönt att veta att vi inte är skyldiga någon pengar.

Men varför heter bryggeriet som det gör?

Allt började hemma i källaren hos Fredric Johansson på Tallåsvägen. Namnet, The Pine Ridge Brewery, är en direkt översättning av adressen, tall heter pine på engelska och ridge betyder ås.

ANNONS