Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/7
ANNONS ▼

Branden slår hårt mot musiklivet

Många band har förlorat all sin utrustning.

För bara några dagar sedan var Medborgarskolans lokaler i gamla gjuteriet något av ett nav för Falkenbergs musiker. Nu ser det ut som att en bomb slagit ner och raderat allt.

– Det här får nog rätt stora konsekvenser. Framförallt för de ungdomar som börjat köpa på sig instrument och ordna spelningar. Helt plötsligt har allt försvunnit och de måste börja om från noll. En del fortsätter aldrig efter en sådan här grej, säger Kastriot Zeqiri. 

Han är musikansvarig på Medborgarskolan Amplified i Halland. I den eldhärjade byggnaden hade de bland annat en lokal dit ungdomar kunde komma och prova på att spela på lånade instrument. Men det är inte den biten som oroar Kastriot Zeqiri mest. Den verksamheten går att bygga upp igen. Han tänker på de tiotal band som hyrde in sig i Medborgarskolans replokaler och förvarade all sin privata utrustning där.

– Vi hade en spelning inbokad i juli som vi höll på att repa in. Nu ser det inte ut som att vi har några prylar kvar så vi har fått ställa in, säger Johan Axelsson, trummis i rockbandet Long road down.

Han uppskattar att bandet hade utrustning till ett värde av åtminstone en kvarts miljon kronor i lokalen. Nu försöker de rota fram kvitton och bilder som ska styrka det. Förhoppningsvis täcker hemförsäkringarna det mesta. Men även rockband har saker som är väldigt svåra att ersätta med reda pengar.

– Vår gitarrist har samlat på sig grejer i 30 års tid. Vintage Les Paul-gitarrer och Marshall-stärkare, väldigt speciella grejer som inte går att köpa nytt, säger Johan Axelsson.

Bland de saknade prylarna finns dessutom en förstärkare som bandets avlidne basist Per Norbin byggt.

Mac Johansson utgör ena halvan av producent- och dj-duon Mac & Rasmus. De hade sin studio i byggnaden och satt och jobbade i den flera gånger i veckan.
– Det här känns för jävligt, säger han.

Datorer, mikrofoner, mixerbord och alla annan utrustning är förstörd. Värst av allt är att alla de osläppta musikprojekt som fanns på hårddiskarna i studion är borta för alltid. Men att lägga ner musiken är inget alternativ för Mac & Rasmus.

– Vi ger inte upp för det här. Vem vet, vi kanske kan skapa ny musik som är bättre än det vi hade. Nu måste vi först och främst hitta en ny lokal, vilket inte är det lättaste, säger Mac Johansson.

FAKTA: Amplified
Amplified är Medborgarskolans musikverksamhet.
De flyttade in i lokalerna på gamla gjuteriet i juli 2015.
I det nu eldhärjade huset hade Amplified sex replokaler med tio-tolv grupper.
För knappt ett år sedan startade Amplified ihop med linjen estetiska programmets musiklinje en fullt utrustad prova-på-lokal i huset där ungdomar kunde repa gratis.

Läs mer om Branden i hamnen
MEST LÄST