Frilansreportern Jan Söderlind angreps av försäljare från Mobilin när han gjorde ett jobb på Långås marknad. Nu har mobiloperatören 3 sagt upp sitt samarbete med företaget. Bild: Camilla Svensson
Frilansreportern Jan Söderlind angreps av försäljare från Mobilin när han gjorde ett jobb på Långås marknad. Nu har mobiloperatören 3 sagt upp sitt samarbete med företaget. Bild: Camilla Svensson

Bolag säger upp avtal efter reporterattacken

Mobiloperatören 3 säger upp sitt samarbete med Mobilin efter HN:s avslöjande om att företagets försäljare attackerade frilansjournalisten Jan Söderlind på Långås marknad.

ANNONS
|

– Vi har bestämt oss för att avsluta vårt samarbete och har sagt upp återförsäljaravtalet med omedelbar verkan. Sättet som säljarna agerade på går emot allt som 3 står för. Mobilin är informerade och kommer från och med nu inte längre sälja abonnemang för 3s räkning, säger Kamran Alemdar, pr- och informationschef på 3.

På Mobilins hemsida pekas även Wasa Kredit AB ut som en samarbetspartner. Men det tycks inte stämma.

– Vi har ingen finansiering åt deras kunder. Vi har därför begärt att de plockar bort vår logga från sin hemsida, säger Marie Lundberg, som är vd för Wasa Kredit.

ANNONS

Försäljarnas attack mot journalisten Jan Söderlind på Långås marknad betraktas som ett allvarligt brott. Men risken är stor att utredningen dröjer eftersom polisen inväntar ett svar från JK, Justitiekanslern, som ska ta ställning till om det rör sig om ett brott mot tryck- och yttrandefriheten.

Det är Stefan Jarlhage, förundersökningsledare hos polisen i Falkenberg, som skickat vidare ärendet för att få prövat om det JK:s sak att driva det. "För närvarande händer ingenting", sade Jarlhage till Hallands Nyheter.

Jan Söderlind är inte nöjd med det svaret. Han vill att polisen agerar snabbt och försöker hitta försäljarna, som polisanmälts och är misstänkta för olaga hot, egenmäktigt förfarande och ofredande.

– Det är inget som hindrar polisen från att utreda det här. Vd:n för företaget som säljarna jobbar för är ju beredd att samarbeta. Det kan inte vara särskilt svårt för polisen att ta fram bilder på männen som jag kan titta på, säger Jan Söderlind.

Han och hans son Carl-Leo blev omringade och hotade av 4-5 män som sålde mobilabonnemang för företaget Mobilin på Långås marknad den 24 juli. Jan var där som reporter och ville intervjua försäljarna om kritiken från andra knallar, som anser att de blir störda och förlorar kunder på grund av den offensiva säljstrategin.

ANNONS

Mobilins säljare ville inte prata. När Jan Söderlind sedan tog bilder på marknadsgatan där de stod blev de vansinniga och krävde att bilderna skulle raderas. Han gick dem till mötes och hoppades att de skulle lugna ner sig.

Men försäljarna, som fick för sig att bilderna var kvar i kameran, blev i stället ännu mer aggressiva. En av dem hotade med slå sönder käken på sonen, en annan slet kameran från Jan och raderade allt, även bilder från tidigare jobb som han inte hunnit lägga över till sin dator.

HN:s artikel om fallet har lett till att Svenska journalistförbundets ordförande Jonas Nordling fördömt attacken. "En journalist som är på uppdrag på allmän plats ska inte behöva möta detta beteende överhuvudtaget. Det är helt oacceptabelt", sade Nordling till SVT Halland.

HN har utan framgång försökt nå Mobilins vd Seleman Salim för en kommentar.

ANNONS