Badstugeägaren måste riva del av sitt trädäck

I strid med bygglovet snickrade den nyblivne badstugeägaren ett rejält trädäck och ett plank vid sin stuga. ”Helhetsintrycket” blev bättre, förklarar han för bygglovsnämnden, som dock kräver att han river olovligheterna.

ANNONS
|

Historien om Skrea strands badstugor är en lång berättelse på temat ”ger man dem ett finger så tar de hela handen”. Sedan trettiotalet har de en gång mycket enkla hytterna för omklädning förvandlats till välutrustade fritidshus i miniformat. Utvecklingen har drivits fram av stugägarna, som obekymrat byggt till sina stugor i strid med bestämmelser och regler och använt allmän mark för privata uteplatser och diverse anordningar.

Emellanåt har kommunen samlat sig till en attack på de värsta avarterna, och för en tid lyckats åstadkomma en viss ordning. I ett längre perspektiv har dock stug­ägarna undan för undan kunnat flytta fram sina positioner. Den största framgången (hittills) är rätten att få bygga ut stugorna från 10 till 18,4 kvadratmeter, som kommunen beviljade 1988.

ANNONS

Den ledde till att många gamla och nergångna stugor ersattes med nya. Större stugor ledde med nödvändighet till att den obebyggda marken i stugkvarteren minskade liksom avståndet mellan stugorna. Till förtätningen bidrog också de trädäck, staket, plank och diverse annat som stugägarna byggde på allmän mark och i strid med detaljplanerna.

Att kommunen numera är mycket tydlig med vad som gäller i badstugekvarteren hjälper inte alltid, visar ett färskt exempel från kvar­teret Grågåsen, på havs­sidan av Klittervägen. Där betalade en familj för några år sedan 475 000 kronor för arrenderätten till en badstugetomt, och sökte sedan bygglov för en stuga på tillåtna 18,4 kvadratmeter.

I bygglovet anges med fet stil att ”inga till- eller påbyggnader, förrådslådor, burspråk, skärmtak, takfönster, kupoler, plank, staket, platt-/stenläggningar, trädäck eller andra komplement” får utföras eller anläggas.

När bygglovsnämnden i maj 2012 inspekterade stugan noterade man att bygglovet inte hade följts. Runt stugan hade ägaren byggt ett cirka 40 kvadratmeter stort trädäck samt ett plank. Nämnden skrev till ägaren, som förklarade sig med att grannarna sagt ”alla gör en altan, se bara till att det inte stör någon annan”.

Ägaren tycker att trädäcket bidrar till ett bättre helhetsintryck av stugan och skriver: ”Jag är lite pedant och av uppfattningen att ska man göra det kan man lika gärna göra det ordentligt”.

ANNONS

Nämnden tycker dock att även bygglovet skall följas ordentligt, och kräver därför att stugägaren skall riva både trädäck och plank före den 1 maj i år, annars riskerar han att drabbas av vite på 22 000 kronor. Han behöver dock inte riva riktigt hela trädäcket – sedan bygglovet gavs har bygg­lovsnämnden beslutat att tillåta altaner och plank i viss omfattning i badstugekvarteren.

ANNONS