Böljan får sina elitpengar

Falkenbergs kommun backar från namnkravet och IF Böljan får sitt elitbidrag på 300 000 kronor. Men kraven kommer att skärpas nästa år.

ANNONS
|

– Det är så roligt att det finns ett tjejlag som gått upp att vi ville ge det ändå. Det är också välförtjänta pengar, säger kommunrådet Mari-Louise Wernersson (C).

Beslutet togs i ksau och ska fastställas av kommunstyrelsen.

– Jag har talat med mina kollegor och beslutet var enhälligt. Ingen hade något att invända, säger Mari-Louise Wernersson.

Man kommer nu att ändra det skrivna avtalet.

– Vi kräver inte namnet Falkenberg i dag, men fortfarande är det värdefullt och de kommer att marknadsföra det på andra sätt. Och det här kommer bara att gälla ett år. Nästa år blir det andra krav. Så man kan säga att Böljan fått dispens.

ANNONS

Är det vanligt att man bryter ett sådan här avtal?

– Nej, men jag har resonerat med alla och det skulle kännas snopet att inte ge föreningen bidraget. Vi vill ge dem en bra start. Och nu får de ett år på sig. De är medvetna om att detta är tillfälligt.

Kommunen håller på att se över elitbidragens utformning och enligt Mari-Louise Wernersson är det troligt att elitbidraget delas upp i tre.

– En del elitbidrag, en del namn och en del marknadsföring. Men hur stora delar det ska vara vet vi inte nu. Men namnet är viktigast så det kanske kan ge 150 000 kronor.

Jari Kinnunen, i Böljans styrelse, är förstås nöjd med att pengarna kommer klubben till del.

– Viktigt för oss, men jag tycker att fotbollsförbundet borde ha lite mer förståelse för en ideellt arbetande förening. Nu stoppar man ett elitlag med en löjlig regel, som slåss för att få resurser, säger han.

Men nu kunde ju bytt namn?

– Vi är en stolt förening. Vi har tidigare sagt nej till sponsorer som velat påverka vår verksamhet. Den stoltheten har bevarat föreningen som den är.

Kinnunen berättar att man sökt dispens hos fotbollsförbundet för att ändra namnet i tabellen. Men inte fått något svar ännu.

ANNONS

Sedan tidigare har bowlingklubben BK Falkarna bytt namn till BKF Falkenberg för att få sitt elitbidrag.

– Det var bra och klokt av dem, säger Mari-Louise Wernersson.

Men är inte detta orättvist mot dem?

– Än en gång så är detta ett år för Böljan. Och det är också olika sporter. Fotboll är så mycket större. Det tror jag de förstår också. Men rättvisa är oerhört svårt.

Mari-Louise Wernersson är noga med att påpeka att det inte förekommit några påtryckningar från IF Böljans sida.

– Jag är glad att detta löst sig för en klubb som kämpar med sponsorer och intäkter.

Böljans budget blir alltså 300 000 kronor gladare.

– Det här känns givetvis jättebra. Det ger oss ytterligare möjligheter, säger Jari Kinnunen.

ANNONS