Avloppen i inlandet ska kontrolleras

Många små avlopp är gamla och behöver bytas för att klara miljökraven. I dagarna kommer information till fastighetsägare som står först på kö för tillsynen som kommer att ske i inlandet i vår.

ANNONS
|

Under våren och försommaren ska miljö- och hälsoskyddsförvaltningen inventera små avlopp i Morup, Långås, Stafsinge och i Fegenområdet. Innan dess har fastighetsägarna ett halvår på sig att själva bedöma avloppets status.

– Vi vill egentligen slippa åka ut och bedöma det som dåligt. Många fastighetsägare vet att deras avlopp är dåliga och med hjälp av vår information ska de kunna konstatera det själva och om det behövs komma med en ansökan om att lägga ett nytt avlopp, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Helen Nilsson.

Efter att miljö- och hälsoskyddsnämnden har fått in ansökan har fastighetsägaren två år på sig att byta avloppet. Vilken lösning som är bäst beror på vilka förutsättningar fastigheten har.

ANNONS

– Det är väldigt olika. Det vanligaste är marklösningar som infiltration eller markbäddar. Har man en liten tomt och nära till vattenbrunnar kan minireningsverk vara ett alternativ, säger Helen Nilsson.

Redan år 1969 fanns det i miljöskyddslagen krav på mer långtgående rening än slamavskiljning. När miljöbalken trädde i kraft år 1999 skärptes kraven ytterligare.

– Fastighetsägaren måste visa att det finns en godtagbar reningsanläggning. Det är många saker som avgör om ett avlopp är okej, säger Helen Nilsson.

I Falkenbergs kommun började tillsynen av små avlopp år 2007 längs södra kusten och vid Skrea och Slöinge. Nu har även norra kusten samt området längs Vinån inventerats.

Omkring 4 500 fastigheter i kommunen har enskilt avlopp och miljö- och hälsa gör tillsyn av mellan 500 och 600 fastigheter per år. Av dem är det omkring 60 till 70 procent som behöver åtgärdas.

– Nu gör vi ett rejält hopp upp till Fegen. Det beror bland annat på att där finns ett vattenskyddsområde som nyligen har fått nya gränser. Det är en grundvattentäkt öster om samhället varifrån man tar vatten till Fegens samhälle, säger Helen Nilsson.

ANNONS

Dålig rening av avloppsvatten innebär risker för övergödning av vattendrag och hav samt att bakterier kan komma ut och förorena dricksvatten.

– Under hösten kommer vi att inventera i Sjönevadsområdet mot Gräsås. Där berör det cirka 200 fastighetsägare. Sedan ner mot södra och östra Vessige berör det omkring 100 fastighetsägare. Samtliga kommer att få information i vår, säger Helen Nilsson.

Morup och Långås: Information skickades till 120 fastighetsägare den 16 september. Informationsmöte hålls den 19 oktober. Sista dag för ansökan om att lägga nytt avlopp är 30 april 2016 och tillsynsbesök sker i maj.

Stafsinge: Information skickas till 108 fastighetsägare den 9 oktober. Den 9 november hålls ett informationsmöte. Sista dag för ansökan om att lägga nytt avlopp är den 31 maj 2016 och tillsynen sker i juni.

Fegenområdet: Information skickas den 16 oktober och informationsmöte hålls den 16 november. Sista dagen för ansökan om att lägga nytt avlopp är den 17 juni och tillsynsbesök sker i juli och augusti.

ANNONS