Advokaten berättar om pistolhotet

Lars Brandel skulle åka till jobbet. Då fick han en pistol riktad mot huvudet. – Jag kollar in i loppet och ser att det är ett magasin i kolven, säger han.

ANNONS
|

Det var den 23 februari som Lars Brandel skulle lämna sitt hem med bil på Näset utanför Falkenberg. Då upptäckte han två maskerade män ståendes utmed en mur. Plötsligt rusade en av männen ut på vägen och höjde en pistol mot honom.

Lars Brandel körde sakta vidare och hade pistolmannen utmed bilen.

– Han står invid sidofönstret med pistolen riktad en halvmeter från mitt huvud. Jag kollar in i loppet och ser att det är ett magasin i kolven, säger han.

– Då tänker jag att nu kör jag mig från situationen. Den är akut och jag upplever den som livshotande.

ANNONS

Men var du inte rädd att han skulle skjuta?

– Jo, jag lutade mig mot passagerarsätet för att minska träffytan.

Gärningsmannen blockerade vägen

Framför honom hade den andra gärningsmannen dykt upp och blockerade vägen.

– Jag körde på honom, han hoppade åt sidan men träffades av bilens högra sida. Och just i det ögonblicket, när det smäller till, är jag osäker på om jag blir beskjuten eller om jag träffar honom, säger Lars Brandel.

Han lyckades köra från platsen och ringde omedelbart till polisen. Därefter ringde han sin dotter som befann sig ensam hemma i huset.

– Kanske att jag gjorde fel, jag borde ringt henne först då jag inte låst ytterdörren, funderar Lars Brandel.

Hade googlat Lars Brandel

Men det snabba samtalet till polisen gav effekt. De två männen lämnade tillsammans med en tredje man Falkenberg i riktning mot Halmstad. Där mötte en polispatrullden misstänkta bilen vid norra avfarten mot Halmstad. De vände om och stannade bilen vid området Kärleken.

I bilen finner polisen de tre männen, varav en har sårskador på nedre delen av benet och en svullen ankel/vad. Dessutom återfinns en av rånarluvorna i baksätet. En av männens telefoner visar sökningar på Lars Brandel och hans bostadsadress samt arbetsplats.

Även GPS:en visar att telefonen befunnit sig i samma kvarter som målsägaren bor. Det framgår också att telefonen kopplat upp och positionerat sig mot en telemast som är placerad i Hjortsberg.

ANNONS

Rånarluvan, som polisen hittade i framsätet på bilen har dna-undersökts på NFC i Linköping. Utlåtandet är tydligt: "resultaten talar extremt starkt för att huvuddelen av dna:t kommer från en av männen.

Fortsatte till jobbet efter överfallet

Lars Brandel verkar trots pistolhotet näst intill oberörd av händelsen.

– Jag är väl skadad av det jobbet jag håller på med. Jag har inte blivit påverkad av det alls. Det är väl mer andra effekter, det är ju mer än jag i familjen. Vi har sett över vårt säkerhetsskydd, säger han.

Lars Brandel var på väg till rätten den morgonen och fortsatte dit direkt efter överfallet.

– Ja, va fan, det gjorde jag. Vi hade en två dagars lång förhandling, säger han.

Har företrätt en av de misstänkta

Han berättar att han företrätt en av de misstänkta gärningsmännen för två år sedan.

– Det var ett stort narkotikamål där han var åtalad. Men han blev frikänd på alla punkter. Jag minns att han visade ett särskilt intresse för min klocka. Så det var nog ett av målen. Personligen tror jag att de skulle göra en kortvarig kidnappning och pressa oss på pengar. Men det är ren spekulation från min sida, säger han.

De tre männen, samtliga i 20-årsåldern och hemmahörande i Halmstad, förnekar i förhör brottet. De åtalas nu i Varbergs tingsrätt för försök till grovt rån. Tingsrätten bedömer brottet som grovt då gärningsmännen visat "synnerligen råhet".

ANNONS

De är också åtalade för ringa narkotikabrott vid olika tillfällen.

ANNONS