NESTOR BLAND KALKARE. 97-årige förre fiskerikonsulenten tillhörde de som hyllades med en glaslax på gårdagens jubileumskonferens i Falkenberg. Här flankeras han av moderatorn Bo Bengtsson och kommunekologen Ingemar Alenäs, som dragit ett tungt lass för arrangemanget - liksom för kalkningen.
NESTOR BLAND KALKARE. 97-årige förre fiskerikonsulenten tillhörde de som hyllades med en glaslax på gårdagens jubileumskonferens i Falkenberg. Här flankeras han av moderatorn Bo Bengtsson och kommunekologen Ingemar Alenäs, som dragit ett tungt lass för arrangemanget - liksom för kalkningen.

30 års pH-höjande högtidlighölls

Kan man ordna ett jubileum för 30 år av kalkning mot försurning? Ja, visst kunde man det, och visst var det en illuster skara kalkningsexpertis som hade samlats på Strandbaden i går - 112 personer hade anmält sig till konferensen "Halland kalkar för livet".

ANNONS
|

– Det var fantastiskt att kunna samla så mycket kalkningsexpertis på ett och samma ställe, och det känns också skönt att få bekräftat att det här har varit en lyckad verksamhet, sammanfattar Falkenbergs kommunekolog Ingemar Alenäs.

En lång rad kunniga föreläsare hade bjudits in till en innehållsrik fackdel av konferensen innan Mattias Klum tog över. Klums andra uppdrag den här dagen var att agera prisutdelare av de tio glaslaxar som tilldelades lika många förtjänta förkämpar för kalkningsprojektet. Den verklige åldermannen i sällskapet var Gösta Edman, före detta fiskerikonsulent och i dag 97 år!

– Jag har varit med här nästan hela dagen, berättade en rörd Gösta Edman efter ceremonin, som också förgylldes av trumpetfanfarer.

ANNONS

En annan som hyllades med glaslax var Falkenbergsfödde Bo Bengtsson, fiskeriverket, som fungerade som moderator under dagen.

Från Bryssel kom ytterligare en Falkenbergsson, Ulf Björholm Ottosson, som ännu har föräldrar och syster i stan. Han är idag Sveriges man i unionens miljöarbetsgrupp, där han också kommer att vara ordförande under hösten. Han framhöll att det svenska inflytandet i unionens miljöarbete är större än det kan synas:

– Vi har visserligen bara 10 av 345 röster i ministerrådet och 19 av 785 i Europaparlamentet, men vårt miljötänkande har ändå ett stort genomslag, menade han. Som ett exempel visade han hur tankegångar i svenska miljömål också går igen i skrivningar från EU. Han sa också bland annat att det är något av ett drömjobb att sitta i Bryssel och kunna bidra till att förbättra miljön i hela EU.

Tio personer hyllades alltså för sina insatser under 30 år av kalkningsarbete. Förutom Gösta Edman gick glaslaxar också till Håkan Carlstrand, Sportfiskarna, William Dickson, Naturvårdsverket, till entreprenörerna Sture Gustafsson, SMA, och Kjell Hallin, Movab, till Hans Hultberg på Chalmers och IVL, Sigfrid Fleischer på högskolan och länsstyrelsen. I sin frånvaro hyllades också Torbjörn Svensson, Naturvårdsverket och Christer Ågren, Internationella försurningssekretariatet. Ytterligare några förtjänta personer fick diplom och böcker: konsulenterna Ingemar Abrahamsson, Medins AB, Lasse Sangerdal, Sangerdal konsult, Anders Svanberg, Myrica AB samt de tre kalkningshandläggarna Johan Almström, Umeå, Tobias Haag,Jönköping och Fredrik Nilsson Västra Götaland. Till sist diplomerades också Ingemar Alenäs för sina insatser.

ANNONS

ANNONS