2018 blir Falkenberg sossestyrt, enligt oppositionsrådet

2016 innebar ett stökigt parlamentariskt läge i fullmäktige, dåliga skolresultat, barnfattigdom och bara medelbra kvalitet i kommunens kärnverksamhet, enligt oppositionsrådet Per Svensson (S). 2018 byter han plats med Mari-Louise Wernersson, tror han. Tillvägagångssättet? Klassisk välfärdspolitik.

ANNONS
|

Under 2016 blev några av Sverigedemokraternas stolar i kommunfullmäktige tomma under perioder. En står fortfarande tom. Det saknas inhoppare. C, M, L, KD och MP har 25 röster och S, V och SD har 25 i dag. Ordförandens röst, GunMarie Stenström (M), väger tyngst och det blir en borgerlig vinst om alla röstar enligt partiets linje.

– Den händelsen ändrade helt förutsättningarna för politiken. Tidigare kunde både vi och de blågröna, med stöd av SD, få igenom våra förslag, säger oppositionsrådet Per Svensson (S).

Den tomma stolen betyder mycket för vilken politik som kommer föras de kommande två åren, tror han.

ANNONS

– Det är ett svaghetstecken att ett parti inte kan fylla alla stolar i fullmäktigesalen. Många tusen invånare har röstat, då ska alla parter kunna ställa upp med representanter. SD får inte ens ihop sex personer. Att de tvingas ha en tom stol är nästan skandal.

Genom det här har fullmäktiges betydelse minskat för Socialdemokraterna.

– Vi la väldigt mycket energi på fullmäktige innan. Vi kände att vi kunde få igenom förslag. Det kan vi fortfarande, men i så fall med stöd av ett av de blågröna partierna.

Per Svensson förtydligar att han uppskattar att Sverigedemokraterna inte har en vågmästarroll längre.

– Men det är ett demokratiskt underskott när alla platser inte är fyllda. Det är otänkbart att det skulle hända i riksdagen. Det borgerliga blocket har inte varit så svagt, på väldigt länge, som när vi hade majoritet med Sverigedemokraterna.

Trots den stora betydelsen av den tomma stolenkvalar händelsen inte in på Per Svenssons lista över de fem viktigaste politiska händelserna i Falkenberg 2016 (se faktaruta). Det tuffaste under året som gått tycker han har varit budgetarbetet.

– Vi la verkligen fram en ansvarsfull budget i år. Då måste man göra hårda prioriteringar. Vi valde att prioritera grundskolan. Och vi valde att enbart satsa på mer personal på äldreboenden. Jag hade även velat satsa på hemtjänsten.

ANNONS

Det bästa under 2016 var att jobba med detaljplanerna och fler boenden – att utveckla staden.

– Där har vi en samsyn och det är ett roligt, angeläget och lättsamt arbete.

Vad hade du gjort annorlunda, om du fick göra om 2016?

– Vi skulle ha drivit på mer för att få till en kommunal grundskola i Ringsegård. Vi drev det inte tillräckligt hårt.

Vad är du stolt över 2016?

– Att vi har stått upp i skolfrågan. Det finns inga hållbara argument för att förminska eller lägga ner skolor i kommunen när befolkningstillväxten är all time high.

Vad var det bästa kommunrådet Mari-Louise Wernersson (C) gjorde under 2016?

– Det är bra att de satsar på något så tråkigt som cykelvägar. Det var starkt att Centerpartiet drev igenom det med Miljöpartiet i budgeten. Det måste ha varit tufft att få igenom det mot moderatarena och de andra. Där visar de politisk vilja. Det tycker jag var bra gjort.

Vilken är kommunens största utmaning 2017?

– Skolresultatet är alldeles för dåligt, efter kommunens förutsättningar. Vi måste sätta en långsiktig plan för hur vi ska förbättra skolresultaten. Frågan om sysselsättning för alla nya i Sverige kommer också vara en jättestor fråga. Det är livsnödvändigt både för kommunen och för människan.

ANNONS

Vad ser du fram emot 2017?

– Att kommunen äntligen ska lyfta frågan om barnfattigdom och social hållbarhet. I början av året ska utvecklingsenhetenpresenteraen rad åtgärder för att göra det bättre för barn i fattiga familjer, som är många i kommunen.

Vilken är den största utmaningen på lång sikt?

– Att föräldrarna i familjer med försörjningsstöd ska få en sysselsättning. Det är så många som sitter fast i långtidsarbetslöshet som inte syns i debatten.

Hur ska det göras?

– Vi måste satsa pengar på hela familjesituationen. Framförallt på skola och förskola. Nästa generation är den viktigaste. Ett utanförskap får inte ärvas. Med barnen i förskola och skola kan också kvinnor studera och arbeta.

Många i den här gruppen är nya eller relativt nya i Sverige.

– Vi måste också tänka nytt kring SFI. Den bästa undervisningen sker inte i ett klassrum utan på en arbetsplats där man får språkduschar hela dagarna. Vi kan prioritera om och flytta resurser till vuxenutbildningar och arbetsmarknadsenheten.

Bostadssegregationen, att olika grupper av människor bor isolerade i staden, behöver också brytas tycker han.

– Man kan exempel se över hur Sloalyckan är planerad, och få in andra boendeformer där.

ANNONS

Per Svensson lyfter fram hur kommunens kärnverksamheter måste utvecklas.

– Kvaliteten i skolan och omsorgen måste vara äkta. Annars kommer inte familjer flytta hit. Är inte kvaliteten bra spelar det ingen roll hur mycket pengar man lägger på marknadsföring av destinationen.

Han vill satsa på fler lärare och fritidsverksamheter.

– Det är klassisk välfärdspolitik. De investerade skattepengarna kommer vi få tillbaka.

Hösten 2018, om drygt ett och ett halvt år, är det val igen. Då kommer Socialdemokraterna göra ett "allvarligt försök att skapa majoritet tillsammans med andra partier", enligt Per Svensson.

– Vi vill verkligen få till förändring i kommunen. Då är vi beredda att verkligen kompromissa med alla andra partier, förutom SD, för att få ihop en majoritet i fullmäktige.

Vilken förändring vill ni få igenom?

– Vi vill förbättra kvaliteten i kärnverksamheterna. Vi har några av de bästa förutsättningarna, ändå är vi bara medelbra.

Vilka vill ni helst styra tillsamman med?

– Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Och jag tror att det är realistiskt. Sverigedemokraterna växer så mycket att de fem partier som styr i dag troligtvis inte kommer kunna göra det utan SD. För att bilda enmajoritet utan SD måste vi ingå i gruppen. Vi är väldigt starka för tillfället.

ANNONS

De fem viktigaste politiska händelserna i Falkenberg 2016 enligt Per Svensson (S)

Kommunal ungdomsverksamhet

– Jag är jätteglad för att det blir en rejäl satsning på kommunal ungdomsverksamhet i staden och på landsbygden. Det är positivt och efterlängtat. Det saknas drogfria mötesplatser för unga i dag och alla kan inte hålla på med idrott.

Debatten om omorganisationen av skolan

– Enligt tjänstemannaförslaget skulle ett antal skolor på landsbygden läggas ner. Vi har sagt från början att vi inte vill lägga ner några skolor när elevunderlaget inte minskar och befolkningen ökar. Kommunen ska i alla fall inte vara först med att ta sin hand från småorter.

Frösunda vann upphandlingen av alla gruppboenden

– S har varit negativa till att all handikappomsorg läggs ut på entreprenad. Vi vill ha ett kommunalt konkurrensutsatt alternativ, men det gick inte igenom. Tyvärr har Frösunda, som vann upphandlingen, visat många av de negativa sidor som kommer med privata utförare i välfärden, med sämre arbetsvillkor bland annat. Kommunen hade behövt sätta högre krav i upphandlingen, på anställningsformer, arbetsvillkor och vilket kollektivavtal som ska gälla, till exempel.

Bostadsbyggandet har ökat

– Falkenberg har haft fler startbesked än Varberg 2016 enligt Boverket. Det är oerhört positivt. Personligen önskar jag fler hyresrätter.

Flyktingmottagandet

– Vi har utmärkt oss med ett otroligt fint flyktingmottagande. Vi löser uppgiften i stället för att vädja om pauser och avbrott, som andra kommuner har gjort. Jag är otroligt imponerad över alla som har ställt upp.

ANNONS