Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/4
ANNONS ▼

120 kilo lego på besök i Falkenberg

Det är full fart på byggandet när Falkenbergs kommun och legoföretaget Bremler Brick ordnar byggtävling, bitgissning och problemlösning i Falkhallen den 9-10 augusti mellan 11 och 17.

Kan man kommunicera med lego? För det svenska företaget Bremler Brick är det vad allt handlar om. De bygger modeller till företag, gör presenter och anordnar träffar för alla som tycker om att bygga med lego. Dagens evenemang på Falkhallen i Falkenberg är stopp 14 av sammanlagt 18 på den Sverigeturné som Bremler Brick nu gör. Detta är första året som de åker på denna turné, med 120 kilo lego som får åka kors och tvärs över hela landet, från Piteå till Sjöbo. 
– Det är succéartat här i Falkenberg. Mycket mer besökare än vad vi är vana vid, säger Stefan Eriksson. 

Han är 35 år och är svårt förtjust i att återskapa befintliga byggen i legoformat.
– Att jag fick upp intresset igen började när min flickvän för några år sedan hittade Simpsonslego. Då vaknade jag till liv. I dag arbetar jag med lego som kommunikationsmedel. För mig är det bästa med Lego problemlösningen. Jag kan se en byggnad på staden och så frågar jag mig hur man bygger en sådan med lego, och på den vägen är det, säger Stefan Eriksson.

Läs även: Enkät - vad skulle du vilja bygga i lego?


För dagen har de satt upp några olika stationer för olika typer av legoaktiviteter. Det ordnas tävling i legobygge, gissningslekar och problemlösningsstationer. Man kan vinna byggset och glass. Sedan finns givetvis ett legohav där man kan ägna sig åt det som på legospråk kallas för fribyggande. Där befinner sig de flesta besökarna.
Zimon Augustsson är en av många som har hittat till dagens legoevenemang. Han är nyss hemkommen från Öland och försöker att bygga en kopia av fyren Långe Jan på den Sverigekarta i lego som står uppställd bland borden. Astor Lindén hjälper till och kompletterar kartan med träd och småhus.  


Vid en annan station sitter Josephine Klarin och Lovisa Verdin och provar att försöka lösa gåtan med en röd legokonstruktion. För att hitta rätt krävs koncentration. De går sedan över till tornbyggartävlingen, där den som bygger högst vinner ett litet set med lego. Lovisa Verdin bygger högst och sedan bär det av till fribyggandet.
– Här finns mycket kul att göra, säger Lovisa Verdin.
Intresset för lego är numera utbrett bland många olika grupper, och i Sverige arrangerar föreningen Swebrick ofta träffar för vuxna legoentusiaster. Det är en övre femtonårsgräns på dagens evenemang, men Stefan Eriksson kan tänka sig att arrangera fler träffar för vuxna i fortsättningen. 
– Det enda som är negativt är föräldrar som säger att de trampar på legobitar, säger Stefan Eriksson.

MEST LÄST