ÖVERLEVAREN. Hasan Hasanovic berättade för elever och lärare om hur han överlevde massakern i Srebrenica. (Tack till gymnasisten Sara Norrhede som tagit bilderna i Bosnien.) Bild: Sara Norrhede
ÖVERLEVAREN. Hasan Hasanovic berättade för elever och lärare om hur han överlevde massakern i Srebrenica. (Tack till gymnasisten Sara Norrhede som tagit bilderna i Bosnien.) Bild: Sara Norrhede

Överleva ett folkmord

Strax sommar, men eleverna bär med sig vårterminens omvälvande resa: till Bosnien!

ANNONS
|

I fem dagar var de där, 17 elever från sista året på samhällsprogrammet på Falkenbergs gymnasieskola. Det var en resa utifrån studier om folkmord och nationalism, historiens skuggor över Europa.

– Det var gripande att i Srebrenica få höra en överlevares historia. Hasan Hasanovic berättade för oss hur han flytt undan massakern, säger Nathalie Ahlström.

Det var en flykt som han klarade, men inte hans far och bror, utsatta för bakhåll av bosnienserbiska styrkor.

Andra upplevelser för eleverna: De for till Mostar, en av de städer som sönderslets under kriget i forna Jugoslavien på 1990-talet, där den urgamla bron över Neretva föll under striderna, en symbol för nationens splittring.

ANNONS

– Vi träffade en serbisk student på den internationella skolan i Mostar, och vi pratade om varför han studerade där, säger Paula Svensson.

– Och det visade sig att hans flickvän var bosniska. De hade tagit en bild av sig själva, där de kysser varandra insvepta i både den bosniska och serbiska flaggan, tillägger Maryam Meho.

Den bilden har blivit mäkta populär i sociala medier, ett avståndstagande mot den nationalism som splittrade och förödde.

– Men man blir inte optimistisk om Bosniens framtid. Det är så väldigt nedgånget, med en fruktansvärt hög arbetslöshet framförallt bland de unga. Man kan egentligen inte förstå hur svårt det är, och nu har landet dessutom drabbats av svåra översvämningar, berättar Edvin Brosved.

De träffade också nationalekonomen Azra Hadziohmetovic som bland annat talade om det svåra läget i ett land som skulle behöva sin unga befolkning för att bygga upp nationen, men som inte kan erbjuda dem arbete.

Efteråt har eleverna fått möjlighet att i olika sammanhang berätta om sina intryck och sin resa. Studierna har också knutits sammans genom att de tagit del av en bosnisk teatergrupps gästspel i Sverige, med pjäsen ”Jag lämnade mitt hjärta i Zvornik”.

På resan deltog bland andra gymnasielärarna Irhan Kasic och Joakim Rosendahl, den förstnämnde med en bakgrund i Bosnien. Meningen är att resan ska följas av flera, med nya årskurser. Och förmodligen kommer också Srebrenicaöverlevaren Hasan Hasanovic till Falkenberg för att föreläsa i höst.

ANNONS

Massmordet sommaren 1995 i och omkring Srebrenica var ett folkmord, Europas värsta sedan andra världskriget. Efter att Bosnien-Hercegovina utropat sin självständighet 1991, så bröt kriget ut mellan de tre befolkningsgrupperna. I Srebrenica mördades i en etnisk rensning 8 000 människor, huvudsakligen bosniska muslimer. Förövarna var bosnienserbiska styrkor. Omvärlden kunde ha ingripit, men höll sig passiv.

ANNONS