Överklagar dom om Kattegatt Offshore

Favonius AB anser att mark- och miljödomstolen gjorde flera felaktiga bedömningar när den sade nej till Kattegatt Offshore, den stora vindkraftsparken till havs. Bolaget överklagar domen och hoppas nu på prövningstillstånd i högsta instans.

ANNONS
|

– Vi tycker att vi klarar miljöbalkens krav. Då borde vi också få tillstånd. Domstolen har inte satt sig in i vår ansökan tillräckligt, säger Jan-Åke Jacobson, vd för Favonius.

Riskerna för bestånden av torsk och tumlare i Kattegatt var avgörande när mark- och miljödomstolen meddelade sin dom den 25 juni.

Den innebar att Favonius fick avslag på sin ansökan om att få bygga en vindkraftspark med totalt 50 verk några kilometer utanför kusten i Falkenberg.

"Vi bedömer att det här är ett särskilt känsligt område som så långt som möjligt ska skyddas från åtgärder som kan skada naturmiljön", sade rättens ordförande Ove Järvholm till Hallands Nyheter.

ANNONS

Frågan om torsken har hela tiden funnits med i rättsprocessen, men hoten mot tumlarna dök upp sent och fick relativt stort utrymme under huvudförhandlingen som hölls i Falkenberg i slutet av april.

Mark- och miljödomstolen kom i sin dom fram till att det inte är tillräckligt utrett hur de stora lekmogna torskarna påverkas av en vindkraftspark som ligger i deras lekområde.

Enligt domstolen kan även tumlarnas fortplantning påverkas negativt, framför allt av ljuden från pålningen under själva byggtiden.

Favonius skriver i sitt överklagande till Mark- och miljööverdomstolen att bolaget i sin ansökan kan visa att varken pålningen eller själva driften av vindkraftverken kommer att få någon allvarlig påverkan på torskbeståndet, bland annat eftersom bolaget inte kommer att utföra någon pålning under lekperioden.

Favonius redovisar också nya uppgifter om hur tumlarna påverkas.

"Flertalet studier visar samstämmigt att beteendeförändringar är tillfälliga, dvs. att tumlare återvänder till ett område där pålning genomförts. Återvändandetiden varierar mellan några timmar till någon dag efter avslutad pålning", står det i överklagandet.

Bolaget hänvisar även till en studie av en vindkraftspark utanför Hollands kust där tumlarna blivit fler: "Denna ökning antas bero på bättre tillgång till föda inne i parken på grund av reveffekten men kan också bero på att vindkraftparken utgör ett skydd för tumlare från sjöfarten och fisket."

ANNONS

– Det finns så många undersökningar som visar att sådana här anläggningar fungerar som skydd och gör att det blir mer liv i vattnet, säger Jan-Åke Jacobson.

Enligt Favonius är mark- och miljödomstolen även fel ute när den ifrågasätter om Kattegatt Offshore kan löna sig ur ett företagsekonomiskt perspektiv.

Domstolen borde istället "beakta det samhälleliga värde som utbyggnaden av havsbaserad vindkraft utgör", skriver bolaget, som hävdar att Kattegatt Offshore har stor betydelse för omställningen mot ett förnybart energisystem i Sverige.

ANNONS