Ändrade planer för godstrafiken igen

Den planerade omlastningsplatsen för godstrafik på järnväg i Torebo är inte längre aktuell. Industrispårsplanerna ändrar riktning igen.

ANNONS
|

Nu finns ännu en lösning på hur godstransporter med tåg ska kunna fungera i Falkenberg i framtiden.

I en utredning från 2014 föreslogs bland annat att en omlastningsplats vid Västkustbanan, någon kilometer hitom Torebo skulle byggas. På en omlastningsplats lastas varor från långtradare tilljärnväg och tvärtom.

När tekniska nämnden hade sitt senaste sammanträde sa man att omlastningsplatsen, även kallas kombiterminalen i Torebo, bör utgår ur projektet. Anledningen till att tekniska nämnden inte vill ha kvar en omlastningscentral i Torebo är att samarbetspartnern Region Halland har förklarat för Falkenbergs kommun att projektet sannolikt inte kommer att finnas med i den reviderade regionala infrastrukturplanen som ska komma i sommar. Region Halland har dessutom har bett Falkenbergs kommun att man ska beskriva samhällsnyttan av en kombiterminal i Torebro och kommunen har kommit fram till att det kan vara svårt säga vilka företag som kan tänka sig att nyttja omlastningsstationen eftersom projektet ligger långt fram i tiden.

ANNONS

- Dessutom blir kostnaden högre än beräknat, säger Jimmy Vänestål, projektingenjör i Falkenbergs kommun.

Därför vill tekniska nämnden att projektmålet ska ändras så att en kombiterminal inte längre finns med i planerna.

För att lösa godstransporterna till framför allt SCA och företagen i hamnen föreslår projektgruppen att det anläggs en ny omlastningsplats vid SCA. Den skulle dra nytta av det befintliga spåret som delar stan i två delar, men enligt de nya planerna skulle spåret kunna tas bort på sträckan från bussgaraget, strax norr om gamla stationen, och vidare söderut.

- Just nu görs två utredningar om detta. Trafikverket tittar på om det går att använda det gamla signalsystemet i den nya varianten och kommunen tittar på vilka konsekvenser planerna skulle få för stan, säger Jimmy Vänestål.

Utredningarna ska vara klara i höst.

–Då vet vi om det över huvud taget går att göra på det sätt som vi tänkt, säger Jimmy Vänestål.

Planerna för industrispåret ska vidare till kommunstyrelsen och avgörs under våren i kommunfullmäktige.

Kostnaden för projektet är inte framräknad ännu. I budgeten finns sedan tidigare en kostnad på 80 miljoner kronor för kommunens del. Tekniska nämnden har begärt att de pengarna ska ligga kvar i budgeten.

ANNONS
ANNONS