Ägaren: "En häxjakt mot mitt företag"

Drabbade Madelene Jeppson har inte fått hjälp hittills: Ville ha bort bilderna på Facebook först.

ANNONS
|

Branschorganisationen SHR ställer sig mycket frågande till Falkenbergskvinnans kompetens, verksamhet och metoder. Själv känner hon sig påhoppad i sociala medier.

Läs om Madeleine Jeppson som skulle ta bort en tatuering: Syran brände hål på hennes finger

Företaget Atlas Laser AB finns inte i en rent juridisk mening. Själv säger kvinnan att hon driver verksamheten under sin kompanjons registrerade företag. Det är också organisationsnumret till det företaget, som har sitt säte i Mariestad, som fram tills nyligen gick att hitta på en webbsida om Atlas Lasers verksamhet.

Kvinnan skriver på webbsidan att hon är undersköterska och har mångårig erfarenhet av att arbeta med hud. Hon erbjuder allt från hårborttagning med laser till tandblekning och just kemisk peeling. För 900 kronor kan man exempelvis få kemisk peeling i hela ansiktet, enligt prislistan.

ANNONS

Hur kunde det bli så här?

– Jag vet inte. Det är väldigt olyckligt detta. Jag har behandlat många gånger med samma syra och det har aldrig hänt innan. Jag mår själv väldigt dåligt av det som har hänt, säger hon.

Varken någon hälsodeklaration eller något protokoll kring risker och samtycke dokumenterades innan behandlingen av Madelene Jeppsson påbörjades.

– Nej, vi skulle egentligen ha skrivit under ett protokoll men allt blev väldigt rörigt. Hon hade med sig sina barn och det får man inte egentligen. Sedan var jag ju mitt uppe i en flytt.

Madelene Jeppsson upplever att du vägrar svara på om du ens har en behandlingsskadeförsäkring. Hittills har hon inte fått någon hjälp alls. Varför?

– Jag vill hjälpa henne på alla sätt och vis men då måste hon få sina vänner att ta bort det som delats på Facebook. Det är en häxjakt mot mitt företag, säger kvinnan som försäkrar att hon har en försäkring.

Så du menar att du inte kommer att blanda in ditt försäkringsbolag innan bilden som delats på Facebook är borta?

– Nej, jag kommer att hjälpa henne ändå.

Men varför kontaktade du då inte försäkringsbolaget direkt?

– Jo, men samtidigt så ville jag ju att hon skulle se till så att det här slutade att spridas på Facebook. Jag hade ju den haken på henne, så att säga.

ANNONS

Kan man verkligen använda den här syran för att ta bort tatueringar?

– Ja, det är väl känt. Väldigt många använder det. Titta på Youtube så får du se. Det är inte bara läkare som arbetar med det, säger kvinnan som framhåller att hon "har utbildning på syror".

Ska man räkna med att det kan bli så här om man behandlar sig hos dig?

– Nej, verkligen inte. Och jag kommer inte att jobba med detta mer överhuvudtaget.

Branschorganisationen SHR, Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation, organiserar auktoriserade hudterapeuter. Organisationen går i god för sina medlemmars kompetens och kräver att medlemmarna följer etiska riktlinjer och att de har en behandlingsskadeförsäkring. Ordförande Annica Joensuu är mycket tveksam till det som går att utläsa på Atlas Lasers hemsida.

– Alla avancerade behandlingar kan vara väldigt farliga om man inte har rätt utbildning. Det kan bli permanenta skador, säger Annica Joensuu som sätter ett stort frågetecken kring kvinnans kunskapsnivå i relation till de behandlingar som hon erbjuder.

När det gäller just kemisk peeling, som metod för att ta bort tatueringar, är hon också skeptisk.

– Oss veterligen kan man inte ta bort tatueringar med TCA-syror som får användas av andra än läkare, säger hon efter att ha diskuterat saken med experter inom förbundet.

ANNONS

SHR har varit med som experter i den statliga skönhetsutredning som tagit fram en rad förslag på hur branschen kan bli mer kvalitetssäker och få ett starkare konsumentskydd.

Utredningens förslag har dock stannat vid just förslag hittills.

– Det finns i princip ingen lagstiftning i dag. Vem som helst får göra vad som helst. Och de som råkar illa ut blir rättslösa, säger Annica Joensuu.

ANNONS