Storbritanniens premiärminister Theresa May och Airbuschefen Tom Enders på årets flygmässa i Farnborough.
Storbritanniens premiärminister Theresa May och Airbuschefen Tom Enders på årets flygmässa i Farnborough.

Vem shoppade vad på flygmässan?

Affärer för 192 miljarder dollar, motsvarande 1 705 miljarder kronor, har gjorts upp vid den stora flygmässan Farnborough. Det är en ökning med mer än 50 procent sedan den förra mässan för två år sedan, uppger arrangörerna. Men många kunder väljer att inte skylta med sina köp.

ANNONS
|

Branschmässan med flyguppvisningar hålls i Storbritannien vartannat år. För civilflygets del räknade man i år till fler än 1400 flygplansköp och ungefär lika många köp av flygmotorer.

Enligt en sammanställning som gjordes i torsdags, efter flera dagar av intensiva förhandlingar om kontrakt, har den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing registrerat 676 beställningar och europeiska Airbus 431. Om man utgår från listpriser (utan de rabatter som stora köpare får) är beställningarna hos Boeing värda 92 miljarder dollar, medan Airbus fått in order värda 70 miljarder dollar. Det är just de två tillverkarna som tar hem det mesta inom civilflyget.

ANNONS

Störs av twittrande

En del av de order som ingår i sammanräkningen är bekräftelser av affärer som varit planerade sedan tidigare. Andra – ovanligt många den här gången – hålls hemliga av parter som inte vill framträda med namn. Airbusföreträdare uppger enligt Reuters att anledningen är den internationella nervositet som råder i tider av hotande handelskrig.

- Det faktum att världen vaknar upp och kollar vilken tweet som har träffat vilken del av världen hjälper inte till, säger Airbus försäljningschef Eric Schulz med uppenbar syftning på den amerikanske presidenten Donald Trumps återkommande giftpilar via Twitter i olika riktningar.

Satsning på Europa

Några exempel på lagda order som blivit kända:

Postföretaget DHL köper 14 fraktplan av Boeing 777-modell.

Hawaiian Airlines köper tio Boeing 787-9 för långdistansflygningar. Det smakar fågel hos den amerikanska säljaren, eftersom flygbolaget tidigare har handlat hos Airbus.

Det malaysiska lågprisbolaget Air Asia, som har planer på att utvidga sina flygningar på Europa, har gjort en tilläggsorder på 34 Airbus A330 neo.

Mässan hade 80000 besökare i år och omkring 100 länder deltog.

ANNONS
TT-AFP-Reuters

ANNONS