Frihandelsavtalet Nafta river upp starka känslor. Här en demonstration mot överenskommelsen i Mexikos huvudstad i augusti i år.
Frihandelsavtalet Nafta river upp starka känslor. Här en demonstration mot överenskommelsen i Mexikos huvudstad i augusti i år.

USA:s näringsliv vill rädda Nafta

Samtidigt som tv-reklam trumpetar ut att frihandelsavtalet Nafta "jobbar för Amerika" sitter företrädare för USA, Kanada och Mexiko i en femte omförhandlingsrunda om avtalet.

ANNONS
|

Samtalen som nu fortsätter i Mexikos huvudstad äger rum på initiativ av USA:s president Donald Trump, som under sin valrörelse var starkt kritisk mot Nafta och kallade det en katastrof.

Näringslivet i USA är av en annan åsikt. De hyllar det 23 år gamla avtalet som bland annat lett till att tullarna stegvis avvecklats mellan länderna och varnar för allvarliga konsekvenser om det rivs upp. Vid sidan av tv-reklamen försöker USA:s handelskammare och flera andra företagar- och jordbruksorganisationer nu övertyga Vita huset och kongressens politiker om vikten av att bevara överenskommelsen.

ANNONS

Vid den senaste förhandlingsrundan i oktober lade USA fram flera radikala förslag, bland annat rörande en så kallad solnedgångs-klausul enligt vilken avtalet måste förnyas vart femte år – annars löper det ut. Förslagen avvisades omedelbart av Mexiko och Kanada.

Trump anser att frihandel i allmänhet och Nafta i synnerhet är skälet till att jobb försvunnit utomlands och att USA har ett jättelikt handelsunderskott med Mexiko. Under valrörelsen lovade han riva upp Nafta men backade sedan till att omförhandla det.

TT-AFP

Fakta: Måste godkännas av kongressen

Kanada, Mexiko och USA inledde omförhandlingar av frihandelsavtalet Nafta (North American Free Trade Agreement) i augusti, på initiativ av USA:s president Donald Trump.

Det omförhandlade avtalet måste när det är färdigt godkännas av USA:s kongress för att träda i kraft.

Sedan Nafta trädde i kraft 1994 har tullarna stegvis avvecklats mellan de tre länderna och gjort att många företag byggt upp sina affärsmodeller på produktion i lågkostnadslandet Mexiko och försäljning i USA och Kanada.

Enligt kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's har handeln i området tredubblats sedan Nafta kom till.

56 procent av amerikanerna anser att Nafta har varit bra för USA, enligt en färsk opinionsmätning. Men om man enbart frågar republikanska väljare är en majoritet emot frihandelsavtalet.

Källor: Kommerskollegium, Reuters, AFP

ANNONS