Tullar hårt slag mot HD-älskare. Arkivbild.
Tullar hårt slag mot HD-älskare. Arkivbild.

Tull tar död på HD-försäljning

EU:s nya 25-procentiga tull på bland andra Harley Davidson-motorcyklar kommer slå hårt.

ANNONS
|

EU svarar nu på USA:s ståltullar med bland annat 25 procent tull på prestigemärket Harley Davidson. Från och med fredag 22 juni införs tullen.

- Det kommer slå jättehårt, säger Richard Nordén,

Märkeslojala kommer avvakta

Probike har ungefär hälften av HD-marknaden i Sverige. På ett år säljs hundratals HD-cyklar, enligt Nordén. Vissa av kunderna kommer säkert välja andra MC-modeller.

- Men den märkeslojala kunden kommer avvakta köpet, säger han.

ANNONS

Richard Norén räknar med att den 25-procentiga tullen slår igenom helt på priset. Men tullhotet har varit känt ett tag, så Probike har sett till att fylla på lagret.

Priset på en ny Harley-Davidson-motorcykel varierar från 73000 till 433000 kronor, med ett snittpris någonstans mellan 200000–300000 kronor enligt återförsäljaren Probikes prislistor.

Jeans och bourbon

Handelsminister Ann Linde (S) bekräftar att man ska räkna med att priserna i Sverige för de USA-varor som nu får nya EU-tullar på 25 procent kommer att stiga.

- Ja, det kommer de att göra. Men listan på de USA-produkter som nu får EU-tullar har tagits fram för att det ska bli kännbart i USA samtidigt som kostnaderna minimeras i EU, säger hon.

EU-regeringarna har enligt Ann Linde i diskussionerna om listan på vilka USA-produkter som ska få tull varit noga med att se till att allt på listan handlar om varor som kan köpas in från andra länder än USA.

Utöver motorcyklar handlar det bland annat om en lång rad stålprodukter, juice, jordnötter, frukostflingor, jeans och bourbon.

ANNONS

De två produkter på listan där värdet på svensk direktimport från USA är högst är enligt Ann Linde kosmetika och backspeglar.

TT

ANNONS