Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe vill göra det lättare att säga upp. Arkivbild.
Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe vill göra det lättare att säga upp. Arkivbild.

Trycket pyser – då ledsnar arbetsgivarna

Trycket på facket i de kommande las-förhandlingarna lättade en del när Vänsterpartiet hotade nya Löfven-regeringen med misstroendeförklaring om turordningsfrågan hamnar på bordet.

ANNONS
|

Fack och arbetsgivare har i åratal förhandlat om att göra förändringar i las – att komma överens om ett nytt slags Saltsjöbadsavtal, flexiblare uppsägningsregler i utbyte mot tryggare omställning till nytt jobb. Men det har alltid fastnat på något och enligt arbetsgivarna beror det på att facket hela tiden ställer sig på bromsen.

Men i och med fyrpartiöverenskommelsen mellan S, MP, C och L, där de två sistnämnda tryckt på, kan nu arbetsgivarna vädra morgonluft. Uppgörelsen innebär att facken får i uppdrag att själva förhandla fram en reformerad las (lagen om anställningsskydd). Lyckas de inte, kommer politikerna att lagstifta utifrån en utredning som ska tillsättas i vår.

ANNONS

Yttre hot

Bra, tycker arbetsgivarna. I dag pågår redan förhandlingar mellan LO och Svenskt Näringsliv om att hitta något nytt slags omställningsavtal, men de förhandlingarna är tämligen lågintensiva.

- Det behövs något slags yttre hot, säger Anders Weihe även om han tycker att trycket är för lågt och luddigt.

Vänsterpartiets inspel om att fälla regeringen om den tillsammans med C och L försämrar turordningsreglerna vid uppsägning till de anställdas och fackens nackdel, försämrar läget för arbetsgivarparterna, anser Weihe.

- Det lättar trycket på facken lite grann, säger han även om han frågar sig hur realistisk den V-klausulen är.

Motsägelsefull beställning

Tveksamt, anser LO.

- Det där är nog på marginalen, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson som tycker att politikernas beställning är motsägelsefull, å ena sidan exempelvis uppluckrad turordning, å andra sidan skydd mot godtycke vid uppsägningar.

ANNONS

Både LO och Teknikföretagen vill egentligen se helt andra frågor lösas. Arbetsgivarna vill exempelvis att det ska bli enklare och billigare att kunna säga upp anställda av personliga skäl, något som egentligen inte har med turordningsreglerna att göra. Som det är i dag drar sig arbetsgivare för att anställa, risken att felrekrytera är för hög vilket skapar en djungel av andra varianter av anställningar, enligt Weihe.

- Vi vill förhandla om hela las, säger han.

Skott i mörkret

Högt på LO:s dagordning i de pågående förhandlingarna är att få bort en massa otrygga anställningar.

- Politikernas inspel är därför ett skott rakt ut i mörkret. Det löser varken våra eller deras (arbetsgivarnas) problem, säger Torbjörn Johansson.

Förhandlingarna om las och turordningsreglerna kommer dessutom i en känslig period. I höst börjar dragkampen om kommande löneavtal på i stort sett hela arbetsmarknaden.

ANNONS

- Tajmingmässigt är inte det här helt lysande. Det blir väldigt svårt att förhandla las och löner samtidigt, säger Anders Weihe.

TT

Fakta: Förslaget

Så här står det bland annat i uppgörelsen mellan S, MP, C och L i avsnittet: "Arbetsrätten moderniseras":

"Lagen om anställningsskydd ska ändras genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna. Utredningen som får i uppdrag att utarbeta denna lagändring ska vidare lägga förslag som, särskilt för mindre företag, innebär lägre kostnader vid uppsägningar, samtidigt som rättssäkerhet och skydd mot godtycke upprätthålls".

"Om parterna når en överenskommelse om hur las ska reformeras på ett sätt som ger ökad flexibilitet ska regeringen i stället lägga förslag i linje med parternas överenskommelse. I annat fall genomförs utredningens förslag".

Källa: Utkast till sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna

ANNONS