Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal reserve. Kommer han att lyssna på Trump? Arkivbild.
Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal reserve. Kommer han att lyssna på Trump? Arkivbild.

Trumps Twitterkanon nu riktad mot Fed

Donald Trump har sett till att byta ut USA:s centralbankschef. Men nu använder han Twitter till krypskytte mot bankens räntebeslut. När han ändå är i gång passar han på att anklaga både EU och Kina för att mickla med sina valutor för att uppnå handelsfördelar.

ANNONS
|

Jerome Powell blev i vintras chef för Federal Reserve efter Janet Yellen. Hon förknippades av Republikanerna med förre presidenten Barack Obama och Demokraterna.

Men om president Trump hade tänkt sig en annan räntepolitik från banken genom chefsbytet är det inte riktigt vad som har blivit följden. Sju gånger på två år har Fed höjt styrräntan, och Fed flaggar för två höjningar till i år.

Det gillar presidenten inte. I torsdags sade Trump i tv-kanalen CNBC att han är rädd för att höjda räntor kommer att skada USA:s ekonomi. Och han tycks ta det personligt:

ANNONS

"Att strama åt nu skadar allt vi har åstadkommit", twittrade han efter intervjun.

Den merit Trump syftade på var sannolikt beslutade skattesänkningar. Den ekonomiska politik som har förts sedan han blev president beräknas lyfta tillväxten i USA med omkring 0,75 procentenheter i år och nästa år, enligt The Wall Street Journal. Men om räntan höjs, och därmed kostnaderna för att låna pengar, kan det dämpa tillväxten. Samtidigt stiger dollarn i värde: investerare som vill ha bättre avkastning på sitt kapital dras till USA för att kunna dra fördel av höjd ränta.

Rimligt att höja

Fed har precis som svenska riksbanken ett inflationsmål på två procent. Och nu, när målet håller och USA har låg arbetslöshet (fyra procent), brukar ekonomer hävda att det är rimligt att höja räntan och att dollarn är högt värderad.

Trump har förut anklagat Kina för att hålla sin valuta lågt värderad med konstgjorda medel, alltmedan dollarn stärks. I en serie tweetar på fredagen utsträckte Trump sina anklagelser till att även omfatta EU och euron.

"Vi tappar vår stora konkurrensfördel", klagade presidenten.

Den 25 juli ska Trump ta emot EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Washington. De har en del att prata om. Sedan Trump beslutade att införa tullar på produkter som stål har EU svarat med tullar på varor från USA. Den listan omfattar bland annat jeans, motorcyklar och whiskey. Om USA:s intäkter från de varorna minskar lär Trumps väljare mulna.

ANNONS

Oberoende

USA:s presidenter brukar liksom ledare i andra utvecklade ekonomier avhålla sig från att kritisera sitt lands centralbank eller lägga sig i dess beslut. Just nu är det framför allt Turkiets maktfullkomlige president Recep Tayyip Erdogan som låter tala om sig när han signalerar till centralbanken att han gärna ser att räntan hålls låg.

Men det har hänt på närmare håll: Richard Nixon pressade Fed-chefen Arthur Burns att hålla räntan låg inför presidentvalet 1972, då Nixon ville bli omvald. Han sade att han föredrog inflation framför arbetslöshet.

Förre finansministern Larry Summers betygsatte Trumps förhållningssätt till centralbanken i CNBC på fredagen. Han jämförde med hur det går till i bananrepubliker.

TT-Reuters-AFP

ANNONS