Träslövsläge – där havet möter land

I Träslövsläge, eller Läjet som många säger, spelar yrkesfisket fortfarande en stor roll. 23 båtar har här sin hemmahamn. Dessutom finns ett landbaserat, aktivt och framåt näringsliv. I hamnen samsas yrkesfiskarnas garn, tinor och burar med både äldre och nyskapande maritim inredning. Hallands bästa fiskaffär påstås av vissa ligga i Läjet. Uppe vid Kustvägen ligger vårdcentralen och ett flertal företag inom bygg och inredning som satsat i nybyggda fastigheter. Den senast färdiga byggnaden ägs av ”Träslövsläges ekonomiska träbåtsförening”, som förutom att renovera gamla träbåtar även hyr ut lokaler, bland annat till ett byggföretag och en plåtslagare. Följ med på Hallands Affärers resa till näringslivet utanför de större städerna. Turen går den här gången till Träslövsläge.

ANNONS
|

Träslövsläge är hemmahamn för 23 fiskebåtar, det gör den till en av de större fiskehamnarna på västkusten. Främst är det havskräfta, eller lejrhummer som den kallas lokalt, som fångas under större delen av året. Ekonomin i fisket varierar efter storleken på fångst och vilka priser som ges vid fiskauktionen i Göteborg.

− För att vara yrkesfiskare idag krävs stort intresse för själva fisket. Friheten och möjligheten att bestämma över sig själv är också en orsak till att vi fortsätter fiska, trots allt snårigare regler och bestämmelser. Det säger Patrik Ingmarsson som sedan 1981 fiskar med båten VG 86, Atlas, tillsammans med sin bror Joakim.

ANNONS

Intresset för fisket och spänningen att i förväg aldrig kunna veta hur det kommer att gå är en viktig ingrediens även för professionella fiskare. Att sedan hela ens ekonomi styrs av lufttryck, strömmar, vindar, vattentemperatur och fiskköparnas villighet att betala ”bra” priser är ytterligare en krydda. Och, som om inte detta räcker för att skapa en känsla av ekonomisk osäkerhet, krävs dessutom en rejäl portion tur!

– Man är sin egen! Vi styr själva våra arbetstider och det är viktigt. Eftersom vi inte vet hur fisket kommer att gå eller hur priserna blir är det ett ständigt spänningsmoment i att fiska, säger Patrik Ingmarsson.

− Eftersom vi enbart fiskar kräfta med burar får vi ett något högre pris än de som trålar kräfta. Vårt tillstånd för fiske gäller enbart havskräfta och vi har 1 400 burar på båten. Bästa fiskesäsongerna är vår och sommar och en bra dag är om vi får 100-150 kilo havskräfta, säger Joakim Ingmarsson.

Auktionspriset på havskräfta varierar med efterfrågan. I slutet av januari i år låg kilopriset vid auktionen på

110-125 kronor. En fiskare som en bra dag sålt 100 kilo havskräfta får således cirka 11 000-12 500 kronor. Det kan låta mycket, men summan ska betala båt, bränsle, redskap och löner.

ANNONS

− I och med att såväl fångster som priser varierar över året gäller det att lägga undan pengar från de bra perioderna för att täcka de mindre bra. Generellt är det kräftfisket som bär sig bäst här i Läjet. Det finns de härifrån som fiskar ”fisk” och även ligger i Östersjön och fiskar, men de är inte så många, säger Patrik Ingmarsson.

Att driva en ekonomiskt sund affärsverksamhet som till stora delar baserar sig på tur är väl huvudsakligen Svenska Spel och ATG (AB Trav och Galopp) förbehållet. För att förstärka kassan och även för att skapa arbete åt familjen driver därför Patrik och hans hustru Lovisa Bengtsdotter sedan några år Knutpunkten. Butiken är en större sjöbod som är fylld av gamla nyttoföremål och doften av tjära hänger tung inne i den.

I Knutpunkten säljer de hemvävda mattor och annat som kan tillverkas av trasmattor, till exempel kuddar, väskor och hängmattor. Men utöver detta gör familjen olika sjömansarbeten, som inte sällan är tillverkade av Patriks pappa, Ingemar Karlsson. Nestorn i familjen har, förutom att bedriva fiske, även haft en hemslöjdsbutik och hållit vävkurser.

Idag är det Ingemar som bygger kräftburarna åt sönerna och han är också en fena på att använda tjärat garn och rep till olika nytto- och prydnadsföremål.

ANNONS

− Jag tycker det är väldigt roligt att Patrik och Lovisa värnar om gammalt fint hantverk. Dessutom kan jag fortfarande hjälpa till i fiskeriverksamheten eftersom vi bygger samtliga våra burar själva, avslutar Ingemar Karlsson.

I hamnen på Läjet ligger som sig bör en fiskaffär. För självklart måste det väl finnas en fiskaffär i ett fiskeläge? Eller? Men det är kanske inte så självklart att fisken ska säljas över disk när den ändå landas vid kajen 50 meter bort. Det var dock inget som hindrade Läjet-bon Mats Karlsson när han 1993 sadlade om från att vara byggnadsarbetare till att bli fiskhandlare.

Byggbranschen hade gått i stå och eftersom det fanns fiskare i familjen sedan tidigare var inte steget jättestort för Mats när han bestämde sig för att satsa på fisk i stället för bygg.

− Nu är jag mycket nöjd med det jag har! Sommartid har jag fyra anställda för att hinna med. När det är som mest att göra får jag huvudsakligen jobba längre in i butiken och då kommer jag ifrån kunderna lite grand. Det är trist att när det är som mest folk här har jag inte tid att träffa dem så mycket som jag skulle vilja. Det är ju kundkontakten som är det roligaste med det här jobbet, säger Mats Karlsson.

ANNONS

Utan turismen på kusten sommartid skulle inte butiken klara sig under vinterhalvåret. Men det var en ekvation som Mats räknat på redan från början.

− Hade vi inte turisterna på sommaren skulle jag inte kunna ha öppet vintertid. Men det är inte helt ”dött” här ens under vintern. Förutom de som bor här i Läjet är det ganska många som åker ut hit till oss för att handla fisk även på vintern. Så jag vet att det jag säljer är uppskattat, säger han belåtet.

− Det kan hända att jag tar högre pris jämfört med stormarknadernas fiskdiskar men så köper jag också bra råvaror, ofta direkt från fiskebåten! Om man säljer kvalitet och inte på kvantitet får man kunder som kommer tillbaka året om, avslutar Mats Karlsson.

Att sy om eller renovera kapell det var en affärsidé som rätt snart blev egendesignade och nyskapande inredningsdetaljer sydda i kapell- och segelduk. Efter 28 år som bland annat företagsrådgivare på Handelsbanken i Varberg sade Ingela Seehuusen upp sig från jobbet för att i stället satsa på en framtid inom sömnad. Vågat? Njae, inte med facit i hand. För nu syr hon så maskinerna glöder. Maken Jeppe skär till tygerna och på sikt ska även han lära sig att sy i typiska segelmaterial som kevlar, kolfiber och tunn spinnakerduk.

ANNONS

I den allra första sjöboden på vänster hand nere i hamnen ligger butiken med det så passande namnet Seehuuset. Det är nästan så man tror att det ligger en konstruktion bakom. Men det ursprungligen danska familjenamnet är Seehuusen och då var rörelsens namn rätt givet.

Inne i butiken samsas egensydda produkter med mer traditionella maritima inredningsdetaljer. Till exempel ett flaggspel, eller varför inte champagneglas i okrossbar plast eller en tjusig ostronplockarskjorta från Frankrike? Utbudet i butiken är helt klart riktat mot den som gillar blåa och vita detaljer i sitt hem. Utöver det blåvita ingår också lite tjusigare inredning i ”loungestil” för den som kanske har ett ombonat uterum eller altan.

− Jag började med att sy kapell som affärsidé men hade hela tiden en dröm om att göra något annat. Av spillbitarna som blev över brukade jag sy olika saker som jag tyckte var roliga. Till exempel kuddar och bordstabletter. Förra året var jag med på båtmässan i Göteborg och sålde så pass bra redan första helgen att maken fick stå själv på mässan medan jag fick åka hem och sy i fyra dagar. I år är jag bättre förberedd och har sytt mycket mer, så förhoppningsvis ska det räcka längre, säger Ingela Seehuusen med ett leende.

ANNONS

− Urvalet jag har styrs av vilka idéer jag får, eller om jag ser något roligt någon annanstans och kan göra en egen variant, säger Ingela.

Nu när verksamheten rullat på något år och det visar sig att det finns avsättning för både idéer och produkterna som skapas av dem börjar det bli ont om tid att hinna med att tillverka allt som det finns efterfrågan på.

Men trots att det är svårt att få tiden att räcka till väljer Ingela att producera allting själv, med egna händer, för att kunna ha fullständig kontroll över hela processen. Från inköp av tyg till färdig produkt.

− Jag vill sy allting själv så länge som jag klarar det. Eventuellt kan jag tänka mig att ta hjälp längre fram, då helst i Sverige. I nuläget hjälper min man till och skär till tygerna. Men han ska även lära sig att sy, berättar Ingela.

Genom åren har hon och maken sysslat med många olika saker. Utöver butik och sömnad har de ägt hyresfastigheter inne i Varberg, som de nu säljer i början av 2016, och Jeppe har jobbat som konsult i Göteborg tills förra året.

− Det har blivit mycket jobb på både kvällar och helger. Bland annat därför koncentrerar vi oss och satsar på butiken fullt ut under 2-3 års tid. Vi försöker också hitta återförsäljare runt om i landet och har faktiskt redan en viss export till Norge, säger hon.

ANNONS

− Nu gäller det ”bara” att få tiden att räcka till. Vi sköter ekonomin själva, vi ska spåna på nya produkter, vi ska sy, vi ska hinna med att bygga en ny webb-shop… Det är många delar som ska hinnas med och helst vill vi göra det mesta själva, säger Ingela Seehusen glatt.

När Göran Andersson startade sitt företag Villaplåt i mitten av 2015 kunde han snabbt flytta in i en del av en nybyggd garagelänga som ”Träslövsläges ekonomiska träbåtsförening” byggt längs med Kustvägen. Den ekonomiska föreningen består av fem träbåtsintresserade herrar, varav Göran är en. Än så länge har de renovering av gamla träbåtar som en hobby. På sikt är förhoppningen att även kunna renovera träbåtar mer kommersiellt.

− När vi i föreningen byggde fastigheten gjorde vi den så stor som byggnadslovet tillät och bestämde redan i förväg att vi skulle hyra ut delar av den. Det innebär att jag delvis hyr av mig själv. Fastigheten har ett utmärkt läge och lokalerna passar mig väldigt bra. För närvarande har jag heller inga planer på att utvidga verksamheten, utan tar det lite ”vackert”, säger Göran Andersson.

Under de kalla veckorna i januari var Göran dessutom mycket nöjd med att vara underentreprenör till ett företag i ventilationsbranschen, som inomhus håller på och monterar ventilation i källaren åt Gekås i Ullared. Framöver kommer dock de egna jobben att dominera verksamheten.

ANNONS

− Det är många byggprojekt på gång här i kommunen och det tror jag kommer att ge mig fullt med egna uppdrag. Men just nu under vintern är det väldigt ”gôtt” att få jobba inomhus, säger Göran Andersson.

ANNONS