Telias förre chef för affärsområdet Eurasien, Tero Kivisaari, och ex-vd Lars Nyberg vid en pressträff 2012. Ett halvår senare briserade mutskandalen och nu ställs de båda inför rätta. Arkivbild.
Telias förre chef för affärsområdet Eurasien, Tero Kivisaari, och ex-vd Lars Nyberg vid en pressträff 2012. Ett halvår senare briserade mutskandalen och nu ställs de båda inför rätta. Arkivbild.

Telias misstänkta miljardmutor i rätten

Miljardmutor, en ex-vd för ett av Sveriges största bolag, en gigantisk brottsutredning och en osannolik diktatorsdotter. Det är ingredienserna när rättegången på tisdag inleds mot Lars Nyberg och andra tidigare toppchefer om Telias misstänkta rekordmutor till Uzbekistan. Men försvaret anser att mutlagen inte gäller i detta fall.

ANNONS
|

Telia Sonera (nu Telia Company) mutade 2007–2010 diktatorn Islam Karimovs mäktiga dotter Gulnara Karimova med 3 miljarder kronor för att få verka i Uzbekistan, enligt åtalet.

- Alla telekombolag som ville göra affär i Uzbekistan gick till väga på samma sätt. Man betalade i praktiken Karimova, eller hennes offshorebolag Takilant, för beslut och beskydd, säger åklagaren Gunnar Stetler.

ANNONS

Totalt betalade bolagen – Telia, rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS – cirka 6 miljarder kronor enligt honom.

Utredningen har tagit sex år. Under tiden hann amerikanska och nederländska myndigheter (pengar passerade där, bland annat) ingå en förlikning med statligt delägda Telia. Företaget fick böta och återbetala vinst på totalt 8 miljarder kronor och erkände mutbrott enligt amerikansk lag.

Benhård diktatur

Men nu ska tre forna chefers personliga ansvar prövas i svensk rätt. Ex-vd Lars Nyberg, förre chefen för regionen Eurasien, Tero Kivisaari, och en tidigare hög jurist nekar alla till brott.

- Det här är normala affärer. Priset var helt marknadsmässigt. Man har fått övertygande besked om att allt är korrekt och i enlighet med den lagstiftning som gäller, säger juristens advokat Hans Strandberg.

Försvaret har försökt få åtalet nedlagt. För även om det gick till som åklagaren säger är det inte mutbrott i lagens mening, hävdar de, eftersom Karimova inte formellt ansvarade för licenser till telekombolag. Även om Karimova tog pengarna och fick licenserna utverkade handlar det snarare om utpressning eller hot, anser Strandberg.

ANNONS

Men åklagarna hävdar att i en benhård diktatur som Uzbekistan hade Karimova det faktiska ansvaret och tog betalt för myndighetsbeslut. Dessutom var hon biträdande utrikesminister, alltså statlig tjänsteman.

Vd borde agerat

Telias erkännande i USA ser advokaterna bara som en del i en kommersiell uppgörelse.

Nybergs advokat Stephane Pleijel försökte få åtalet mot hans klient underkänt. Det går inte att ta ställning till påståendena i gärningsbeskrivningen om vad ex-vd:n har gjort, anser advokaten.

- Den är pratig och otydligt skriven.

En vd för ett storföretag har inte heller detaljkunskaper ens i en så stor affär, enligt Pleijel.

Åklagaren anser dock att Nyberg vid flera tillfällen fick veta att saker inte stod rätt till och borde ha agerat.

Nu väntar tre månaders rättegång. Karimovas skuld kan dock inte prövas i hennes frånvaro. Hon sitter fängslad i hemlandet, dömd för bland annat förskingring, sedan hon fallit i onåd.

TT

Fakta: Telia i Uzbekistan

Dåvarande Telia Sonera (numera Telia Company), som till 37 procent ägs av svenska staten, gick in i Uzbekistan 2007 med ett licensavtal med en lokal partner, Takilant. Brevlådeföretaget ägs på papperet av en assistent till diktatorsdottern Gulnara Karimova, som beräknas ha tjänat cirka 3 miljarder kronor på affärerna under 2007–2010.

I utbyte fick Telia 3G- och 4G-licenser bland annat.

Skandalen ledde 2013 till att vd Lars Nyberg avgick och att Telias styrelse byttes ut.

Även rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS, båda telekomoperatörer, anklagas för att ha mutat Karimova.

Telia ingick 2016 en överenskommelse med nederländska och amerikanska myndigheter om att betala motsvarande 7,7 miljarder kronor i böter och förverkad vinst för mutor. Nu prövas dock de inblandade chefernas ansvar.

Fakta: Gulnara Karimova

Äldsta dottern till Uzbekistans förre president och diktator Islam Karimov som dog 2016. Sågs en tid som hans troliga efterträdare i landet, ett av världens absolut mest korrupta.

Var ägare till det Gibraltarregistrerade brevlådeföretaget Takilant, Telias partner i Uzbekistan, som sedan beslagtagits av nederländska staten genom en dom där.

46 år, mor till två barn födda 1992 och 1998.

Har flera akademiska examina, bland annat i ekonomi, statsvetenskap (professor vid uzbekiskt universitet) och telekommunikation.

Har representerat Uzbekistan i många internationella och diplomatiska sammanhang, bland annat FN-organ.

Tidigare ägare till flera affärsrörelser, popsångerska, modedesigner och initiativtagare till flera kritiserade hjälporganisationer.

Kom i öppen konflikt med sin familj och dömdes enligt officiella uppgifter 2015 till fem års fängelse för ekonomiska brott.

ANNONS