Telias förre vd Lars Nyberg i anslutning till sitt förhör i den stora korruptionsrättegången i Stockholms tingsrätt.
Telias förre vd Lars Nyberg i anslutning till sitt förhör i den stora korruptionsrättegången i Stockholms tingsrätt.

Telias ex-vd: Ägare ville väl vara anonyma

Telias förre vd Lars Nyberg gav inga order om att ta reda på vem som ägde partnern i Uzbekistan.

ANNONS
|

När Nyberg blev vd i september 2007 uppfattade han alla beslut om Uzbekistanaffären som redan fattade av Telias styrelse. Men han reagerade på att hans medarbetare inte visste vem bolagets lokala partner var.

- Så jag gick till chefsjuristen och frågade om styrelsen visste att vi inte visste vem partnern var. "Ja", blev svaret. "Är det ett lagligt problem?", frågade jag. "Nej", blev svaret, sade Nyberg i rätten.

ANNONS

Åklagaren Berndt Berger undrade om Nyberg funderade på att ge någon instruktioner om att ta reda på vilka ägarna var. Nej, svarade ex-vd-n:

- De här människorna ville väl inte att vi skulle veta. Jag kan ge hur mycket instruktioner som helst då, vi kommer i alla fall inte att få veta.

"Vi mutar inte"

Eftersom Uzbekistan är ett korrupt land tog Nyberg, enligt honom själv, upp det med den medåtalade tidigare affärsområdeschefen Tero Kivisaari. Denne sade att korruptionen kunde vara ett problem.

- Jag såg Tero då i ögonen och sade: "Bara så du har det klart för dig: Vi mutar inte. Då såg han lättad ut."

Nyberg misstänks för grov bestickning – givande av muta. Han, Kivisaari och en tredje tidigare Teliachef anklagas för att ha mutat Uzbekistans förre diktators dotter, Gulnara Karimova, med omkring 3 miljarder kronor mot att få bedriva verksamhet i den centralasiatiska diktaturen. De förnekar brott.

ANNONS

Konkurrerande vd

Nyberg säger att han reagerade på att Telia aldrig träffade myndigheterna. Mellanhand var konkurrentens vd Bekzod Achmedov. Nyberg såg då en risk att Telia kunde missgynnas, men accepterade upplägget.

Ex-vd-n hävdar att han inte hört talas om Karimovas roll innan det senare dök upp i medierapportering.

Åklagarsidan anser att Nyberg borde ha vidtagit åtgärder för att reda upp affärerna. Den förre styrelseordföranden Tom von Weymarn har i förhör sagt att han bad Nyberg undersöka dem närmare. Det avfärdas av den förre vd:n.

- Det är ett orimligt påstående att jag skulle undersöka ett beslut som han själv hade fattat, sade Nyberg i rätten, och påpekade att an advokatbyrå redan gjort en granskning.

Rekordbelopp

De misstänkta mutorna är de största som tagits upp i en svensk domstol. Brottet begicks enligt åklagaren i form av fem transaktioner åren 2007–2010.

Skandalen kostade 2013 Nyberg jobbet som vd, sedan den rullats upp hösten 2012. Även bolagets styrelse fick gå.

TT

Fakta: Telia i Uzbekistan

Dåvarande Telia Sonera (numera Telia Company), som till 37 procent ägs av svenska staten, gick in i Uzbekistan 2007 med ett licensavtal med en lokal partner, Takilant. Brevlådeföretaget ägs på papperet av en assistent till diktatorsdottern Gulnara Karimova, som beräknas ha tjänat cirka tre miljarder kronor på affärerna under 2007–2010.

I utbyte fick Telia bland annat 3G- och 4G-licenser.

Skandalen rullades upp av SVT:s Uppdrag granskning 2012 och ledde 2013 till att vd Lars Nyberg avgick och Telias styrelse byttes ut.

Även rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS, båda telekomoperatörer, anklagas för att ha mutat Karimova.

Telia ingick 2017 en överenskommelse med nederländska och amerikanska myndigheter om att betala motsvarande 7,7 miljarder kronor i böter och förverkad vinst för mutor. Bolaget medgav också brott mot amerikansk lag. Nu prövas dock de inblandade chefernas personliga ansvar enligt svensk lag.

ANNONS