Försvarsadvokaterna Staffan Bergqvist, Leif Gustafson och Cristina Bergner läser domen i Stockholms tingsrätt.
Försvarsadvokaterna Staffan Bergqvist, Leif Gustafson och Cristina Bergner läser domen i Stockholms tingsrätt.

Teliachefer frias – Karimova "inte mutbar"

Uzbekistans diktatorsdotter fick miljarderna och Telia licenserna. Ändå friar tingsrätten ex-vid Lars Nyberg och andra tidigare chefer vid telekombolaget från mutbrott. Domslutet påverkas av flera brister i åklagarens utredning.

ANNONS
|

Det spelar ingen roll om Gulnara Karimova, i egenskap av mäktig dotter till envåldshärskaren Islam Karimov, såg till att Telia kunde bedriva verksamhet i Uzbekistan mot att hon fick 3 miljarder kronor. Det var inte mutbrott för det, eftersom åklagaren inte har bevisat att Karimova hade ett formellt ansvar för sådana myndighetsbeslut.

- Något tjänstesamband har därmed inte visats, säger domaren Tomas Zander.

ANNONS

Stockholms tingsrätt har fått utgå från den svenska mutlag som rådde när affärerna som tas upp i åtalet ingicks, 2007–2010. Den frikänner Lars Nyberg, förre affärsområdeschefen Tero Kivisaari och en jurist från mutbrott.

Åklagarens oklara och bristande uppgifter om gäller Karimovas roll öppnar för andra förklaringar, anser domstolen: Karimova kan lika gärna ha agerat som affärskvinna, om än på olagligt sätt.

Annan lag i dag

Åklagarens åtal faller alltså redan på denna grundläggande punkt – vem som anses mutbar enligt lagen.

Rätten bedömer därför inte om betalningarna inneburit någon otillbörlig förmån. Den har heller inte tolkat en rad uppmärksammade omständigheter i affärerna. Som att Telia förhandlade med huvudkonkurrentens vd, tillika Karimovas affärspartner, eller att man köpte licenser av ett brevlådeföretag i Gibraltar, med en drygt 20-årig kvinna som målvakt.

Zander vill inte bedöma om affärerna varit "osunda".

- Tingsrätten överväger inte affärsetiska frågor i den straffrättsliga bedömningen, utan vi koncentrerar oss på det åklagaren påstår utgör ett brott.

När Telia betalade Karimova miljardbelopp kronor mot att få licenser, telefonnummer med mera, omfattade lagen inte så kallad handel med inflytande – mutor via mellanhänder. Zander vill inte spekulera hur rätten skulle resonera om dagens lag hade tillämpats.

ANNONS

Brister gynnade försvar

Lars Nyberg är lättad över beskedet, säger hans advokat Cristina Bergner. Hon tycker inte att Teliacheferna frikändes på en teknikalitet.

- Det krävs ju ändå ganska mycket för att man ska döma någon för ett brott, säger Bergner.

Åklagaren Gunnar Stetlers utredning kritiseras på flera punkter i domen. Oklara beskrivningar om vem som har gjort vad har gjort det svårt för de misstänkta att försvara sig. Redogörelsen för Karimovas faktiska roll eller hur andra tjänstemän kan ha mutats är vaga. Dessa oklarheter har gynnat försvarssidan, anser rätten.

Försvaret har också försökt få åtalet avvisat redan före rättegång just med motiveringen att en person som Karimova inte är mutbar enligt lagen.

Avvaktar överklagande

Stetler yrkade på långa fängelsestraff och beklagar domen. Hans utgångspunkt har varit att Telia mutat Karimova i rollen som offentlig tjänsteman, minister, ambassadör och anställd.

- Hon har enligt min uppfattning haft kontroll över telekommyndigheten och har fått 3 miljarder. Och pengarna har hamnat på ett konto där de, enligt min uppfattning, inte borde ha hamnat, utan de borde ha hamnat i den uzbekiska statskassan, säger Stetler, som avvaktar med eventuellt beslut att överklaga.

ANNONS

Stetler säger att han ska begrunda rättens kritik.

Telia erkände

Kivisaaris advokat Leif Gustafsson hoppas att åklagaren inte överklagar, så att inte "tortyren" förlängs för hans klient.

Telia som företag har redan erkänt mutbrott enligt amerikansk och nederländsk lag, i en uppgörelse som kostar företaget 7,7 miljarder kronor. Det har dock ingen betydelse för det svenska målets prövning av de tre ex-chefernas individuella ansvar, påpekar rätten.

Karimova fälldes 2015 i sitt hemland för bland annat härvan med telekombolag som Telia. Hon uppges sitta i något slags fängelse eller husarrest sedan dess.

TT

Fakta: Uzbekistanaffären

Dåvarande Telia Sonera (nu Telia Company), till 37,3 procent ägt av svenska staten, gick in i Uzbekistan 2007 tillsammans med en lokal partner, Takilant. Brevlådeföretaget ägdes av diktatorsdottern Gulnara Karimova, som tjänade cirka tre miljarder kronor på affärerna 2007–2010.

I utbyte fick Telia bland annat 3G- och 4G-licenser.

Även rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS, båda telekomoperatörer, anklagas för att ha mutat Karimova.

Telia enades 2017 med myndigheter i USA och Nederländerna om att betala 7,7 miljarder kronor i böter och förverkad vinst för mutor, och medgav brott mot amerikansk lag. USA:s mutlag är mycket vittgående och kan tillämpas på transaktioner i amerikansk valuta eller om mejl passerat servrar i USA.

Målet i Stockholms tingsrätt har däremot gällt tre inblandade chefernas personliga ansvar enligt svensk lag.

ANNONS