Mohammed al-Amoudi tillsammans med dåvarande statsminister Göran Persson (S) när de båda invigde Preemraffs anläggning i Lysekil år 2006.
Mohammed al-Amoudi tillsammans med dåvarande statsminister Göran Persson (S) när de båda invigde Preemraffs anläggning i Lysekil år 2006.

Talesperson: Preem-chef hemma med sin familj

Den saudisk-etiopiske Preem-miljardären Mohammed al-Amoudi, som nyligen släpptes efter att ha suttit frihetsberövad i Saudiarabien, har behandlats väl och mår bra. Han är nu hemma med sin familj i Jidda, skriver hans talesperson Tim Pendry i ett mejl till TT.

ANNONS
|

"Jag kan säga att han inte har behandlats illa och hans hälsa är god", skriver Tim Pendry i mejlet.

Mohammed al-Amoudi är bland annat helägare av drivmedels- och raffinaderijätten Preem samt bygg- och industrikoncernen Midroc Europe. Miljardären har suttit frihetsberövad i Saudiarabien i 14 månader sedan han greps i samband med det som har beskrivits som ett stort tillslag mot korruption.

I söndags meddelades att al-Amoudi var på väg hem till Jidda i västra Saudiarabien. Nu bekräftar talespersonen Tim Pendry för TT att han är hemma med sin familj.

ANNONS

"Inga ytterligare kommentarer kan ges", tillägger han.

På frågan om Preem-chefens mångmiljardsimperium påverkats negativt av att han suttit inlåst i över ett år, svarar Pendry att så inte har skett eftersom hans verksamheter redan var förberedda för att kunna drivas utan hans direkta närvaro. Mohammed al-Amoudi har hela tiden låtit svenska företagsledningar och styrelser sköta den svenska verksamheten.

100 miljarder

Mohammed al-Amoudi kallar sig själv för filantrop och är också en av Etiopiens största arbetsgivare. Den amerikanska tidsskriften Forbes har tidigare uppskattat att han är god för närmare 100 miljarder kronor. Men i mars 2018 försvann han från listan eftersom Forbes ansåg det vara svårt att få klarhet i vilka tillgångar han fortfarande ägde.

Preems presschef Niclas Brantingsson säger att uppgifterna om 72-årige al-Amoudi varit knapphändiga.

- Det vi hört från hans talesperson är att han mår under omständigheterna väl, men någon mer information har vi inte i nuläget, säger Niclas Brantingsson.

14 månader

Niclas Brantingsson beskriver frisläppandet som ett glädjebesked, både för företaget och inte minst för al-Amoudis familj. Han säger att man inte har fått någon indikation på förhand om att al-Amoudi var på väg att släppas.

ANNONS

- Det här har varit en process på 14 månader och vi har hela tiden väntat på att något skulle hända, men det har dragit ut på tiden väldigt länge, säger Niclas Brantingsson.

TT

Fakta: Mohammed al-Amoudis imperium

Mohammed al-Amoudi är bland annat ensamägare av Preem och Midroc Europe. Han äger också oljebolaget Svenska Petroleum Exploration, som bland annat utvinner olja i Västafrika, och är också ägare i flera mindre börsbolag.

Oljebolaget Preem, med runt 570 bensinmackar och oljeraffinaderier i Lysekil och Göteborg, har närmare 1500 anställda och hade 2017 intäkter på nästan 70 miljarder kronor. Vinsten före skatt landade på fyra miljarder kronor.

Midroc Europe har cirka 1600 anställda och hade 2017 intäkter på nästan fyra miljarder kronor och gjorde en vinst före skatt på 230 miljoner kronor.

Totalt är al-Amoudi grundare av företag med 70000 anställda i bland annat Saudiarabien, Etiopien och Sverige.

Källa: Företagens årsredovisningar, Mohammed al-Amoudis hemsida

ANNONS