Privata företag som handlar med vin måste stoppas, anser Systembolaget. Arkivbild.
Privata företag som handlar med vin måste stoppas, anser Systembolaget. Arkivbild.

Systemet stämmer nätkonkurrent

Systembolaget tänker stämma nätvinbolaget Winefinder i patent- och marknadsdomstolen. Konkurrentens verksamhet är olaglig och måste stoppas, hävdar den statliga monopolisten.

ANNONS
|

- Vi kommer att stämma dem om de inte upphör med olaglig försäljning och olaglig marknadsföring, säger Malin Sandquist, jurist och avdelningsdirektör i Systembolagets företagsledning.

Sedan 2007 levererar Winefinder vin och öl till konsumenternas dörr och har även ett samarbete med matleverantören Mathem. Under 2017 omsatte företaget 13,4 miljoner kronor och gjorde en förlust på 2,5 miljoner kronor. Företaget är baserat i Sverige, men har sitt lager i Danmark och kringgår på så sätt lagstiftningen om nätförsäljning av alkohol.

ANNONS

Winefinders vd Alex Tengvall är inte särskilt oroad över hotet om stämning, men säger att företaget kommer att sätta sig in i ärendet och svara Systembolaget.

Gammal diskussion

Han hänvisar till en dom från 2007 då det slogs fast att privatpersoner får importera alkohol från andra EU-länder.

- Jag ser inget nytt i det här. Det har varit ett pågående ärende sedan 2007. Sen finns det en marknadsföringslag och huruvida vi har överträtt den eller inte. Jag anser inte att vår verksamhet är olaglig och det anser inte våra advokater heller, säger han.

Systembolaget anser dock att verksamheten är olaglig.

Finland och Sverige lika

- Vi är övertygande om att det är försäljning i Sverige som Winefinder ägnar sig åt. Dessutom är det helt tydligt att de använder sig av olagliga marknadsföringsmetoder med extrapriser och värvningspremier, säger Sandquist.

ANNONS

Hon pekar även på ett avgörande i EU-domstolen 2015 som gav Finland rätt att stoppa näthandel med alkohol från andra länder.

- Det var ett motsvarande finskt fall som går att applicera eftersom den svenska och finska lagstiftningen i det här avseendet är densamma.

Fall för folkhälsan

I Sverige har Systembolaget monopol på alkoholförsäljning, utanför krogbranschen. Genom att sköta lagerhanteringen av alkoholen från ett annat EU-land har e-handlare hittills kunnat sälja viner till hushåll i Sverige. Socialdepartementet utarbetade hösten 2016 en promemoria med lagförslag om ytterligare restriktioner som skulle kunna påverka de privata alkoholförsäljarna på nätet negativt. Den promemorian är nu en fråga för politikerna.

Enligt Sandquist är det viktigt för folkhälsan att monopolet vidmakthålls.

- Om vi i Sverige ska lyckas hålla nere alkoholkonsumtionen och skadeverkningarna måste vi hålla fast vid den här modellen som vi har valt, säger hon.

ANNONS
TT

Fakta: Försäljning av alkohol i Sverige

Statliga Systembolaget har monopol på alkoholförsäljning i Sverige.

Under 2018 sålde Systembolaget cirka 200 miljoner liter vin och 250 miljoner liter starköl.

Efter den så kallade Rosengrendomen från 2007 är det tillåtet för privatpersoner att importera alkohol från andra EU-länder.

Källa: Systembolaget

ANNONS