Svensk Pilotförening varslar om strejk. Arkivbild.
Svensk Pilotförening varslar om strejk. Arkivbild.

Svenska Ryanair-piloter varslar om strejk

Svenska Ryanair-piloter går i strejk fredag den 10 augusti. Orsaken är, enligt Svensk Pilotförening (SPF), att flygbolaget vägrat träffa facket för att förhandla om kollektivavtal. Nu varslar även irländska Ryanair-piloter om strejk.

ANNONS
|

I december i fjol annonserade irländska lågprisjätten Ryanair att bolaget skulle acceptera fackförbund för sina piloter. Ännu har inga kollektivtal tecknats någonstans i Europa och på flera håll har strejker brutit ut.

"Vi har inte kunnat se någon tendens till att Ryanair skulle acceptera att låta sina piloter företrädas av fackföreningar, någonstans i Europa", skriver Martin Lindgren, ordförande i SPF i ett pressmeddelande.

Enligt Lindgren har alla förslag från Ryanair som kommit till SPF inneburit inskränkningar i rätten att organisera sig.

Strejkar i ett dygn

Varslet omfattar omkring 80 procent av Ryanairs piloter i Sverige, drygt 40 medlemmar. Strejken innebär att piloterna lägger ner arbetet helt under 24 timmar, men det är inte säkert att resenärerna kommer att påverkas.

ANNONS

- Det går ungefär 15 till 20 avgångar från Sverige en vanlig fredag vad jag vet. Och nu har Ryanair varit ganska duktiga på att flytta runt piloter från andra länder till strejkdrabbade områden. Sannolikt är det så att man försöker göra det även här, säger Martin Lindgren till Expressen som var först med nyheten.

100000 drabbades

Även på Irland varslar Ryanair-piloter om strejk på fredag. Strejken, som blir den fjärde bland flygbolagets personalstyrka på Irland, handlar om arbetsförhållanden, semester och möjligheter att avancera inom sitt arbete.

Förra veckan ledde strejker bland Ryanair-anställda i Belgien, Irland, Italien, Portugal och Spanien till att 600 flygningar ställdes in och 100000 passagerare fick bokas om eller fick ekonomisk kompensation.

Även i Nederländerna och Tyskland planerar Ryanair-piloter att strejka. Piloterna kräver att deras anställningsvillkor ska styras av nationella lagar i stället för, som i dag, av irländsk lag.

TT

ANNONS