Premiärminister Narendra Modi i mitten, president Pranab Mukherjee till höger, samt vicepresident Hamid Ansari, går i procession till midnattsceremonin för lanseringen av skattereformen.
Premiärminister Narendra Modi i mitten, president Pranab Mukherjee till höger, samt vicepresident Hamid Ansari, går i procession till midnattsceremonin för lanseringen av skattereformen.

Skynda att fynda – både före och efter moms

Hela veckan har många av de 1,3 miljarder indierna desperatshoppat inför månadsskiftets nya moms. Men när skattereformen nu trätt i kraft svarar företag med att sänka priserna.

ANNONS
|

Med en symbolisk knapptryckning vid midnatt startade president Pranab Mukherjee och premiärminister Narendra Modi ett ekonomiskt jättemaskineri – världens snabbast växande storekonomi har nu för första gången samma moms, GST (Goods and Services Tax), över hela riket.

Och Modi beskriver det som att han enar jättelandet.

- Med GST blir drömmen om Ett Indien, det stora Indien, sann, sade han enligt nyhetsbyråer i Delhi.

ANNONS

- GST är ett enkelt, transparent system som hejdar uppkomsten av svarta pengar och korruption.

Snuvade kunder?

Liknande skatter och avgifter har funnits sedan länge, men då i ett oöverskådligt lapptäcke av regler på lokal, regional och riksnivå. Det nya enhetliga systemet, med fyra skattenivåer, har tagit 14 år att förhandla fram.

Inför reformdatumet flockades många av de 1,3 miljarder indierna i affärer och på marknader hela den gångna veckan, eftersom det i alla fall uppfattas som att det mesta nu blir dyrare.

Frågan är om en del kunder därmed nu känner sig snuvade, för på lördagen reagerade bland annat bilhandlare med att sänka priserna. Maruti Suzuki, i antal fordon räknat Indiens största bilföretag, sänkte en del priser med 3 procent med hänvisning till att kunderna inte ska behöva lida av GST. Tata Motors lyxdivision Jaguar Land Rover sänkte enligt nyhetsbyrån Reuters med upp till 7 procent.

Brända på sedlar

Även stormarknadskedjan Hypermarket Big Bazaar och klädsajten Myntra, som ingår i handelsportalen Flipkart, lockar med GST-rabatter.

Samtidigt känner sig många mindre handlare fortfarande brända efter sedelreformen förra året, då kaos uppstod när en stor del av Indiens sedlar drogs in med kort varsel.

ANNONS

En handlare i Bhubaneswar i delstaten Odisha säger att han ännu inte anslutit sig till moms-systemet, och beskriver det som jobbigt komplicerat.

- Vi fortsätter som vanligt om det inte dyker upp några problem, säger den 35-årige anonyme köpmannen till Reuters.

TT

ANNONS