Bolag som misstänks ha medverkat till att Danmark svindlats på miljardbelopp har fått tiotals miljoner kronor av svenska Skatteverket.
Bolag som misstänks ha medverkat till att Danmark svindlats på miljardbelopp har fått tiotals miljoner kronor av svenska Skatteverket.

Skatteverket: Svårt utreda fler bedrägerier

Sedan utländska bolag kan ha svindlat Skatteverket på mångmiljonbelopp väntas fallen bli en fråga för polisen. Att hitta fler fall bakåt blir dock svårt för myndigheten utan konkreta tips på bedragare.

ANNONS
|

TT kunde i måndags visa att flera utländska bolag, som spelat olika roller i misstänkta miljardbedrägerier mot Danmark, 2015 fick 64 miljoner kronor även från Sverige.

Av allt att döma blir fallen nu en fråga för polis och åklagare.

- Är det så att vi misstänker ett brott bakom, då ska vi brottsanmäla. Det är den instruktion vi har, säger Anette Landén, chef för storföretagsavdelningen på Skatteverket.

ANNONS

Exakt vilka fall som anmäls är dock hemligt.

Landén påpekar att när svindeln mot Danmark blev känd hösten 2015 skärpte Skatteverket sina kontroller och utökade sitt internationella samarbete på området. I TT:s granskning framgår också att de inblandade företagen får bifall fram till augusti 2015, men därefter avslag på sina ansökningar om att få tillbaka skatt på aktieutdelningar.

Måste ha tips

För det är just så som det som kallats Europas största svindel har gått till. Utländska företag ber att få tillbaka skatt på utdelning på aktier som man i själva verket inte har ägt när utdelningen ägde rum. Att man formellt kan få tillbaka skatt beror på att företagets hemland har ett dubbelbeskattningsavtal med exempelvis Sverige. Då slipper man helt eller delvis svensk skatt.

Om Skatteverket ska kunna utreda om mer pengar kan ha betalats ut felaktigt är man beroende av konkreta tips på dem som har ansökt om att få tillbaka skatt. För de namnen är det inte givet att myndigheten tipsas om av andra drabbade länder, berättar Landén.

Just den omständigheten var förödande för Danmark. För när Tyskland 2012 satte stopp för bedrägerier där, på minst 50 miljarder kronor, varnades inte andra länder. Danska skattebetalare plundrades därefter på 18 miljarder.

ANNONS

Även andra uppgiftslämnare, som till exempel kan jobba på bank, är välkomna att tipsa, säger Landén.

Finns det mer?

Det är just sådana namn, som figurerar i utländska brottsutredningar, som TT bett Skatteverket söka på och då hittat några exempel på misstänkt felaktiga utbetalningar.

- Det är jätteallvarligt, det ska naturligtvis inte förekomma, säger Landén.

Det är samtidigt inte säkert att den granskningen är heltäckande – en uppsjö bolag har använts i bedrägerierna och alla är inte allmänt kända.

- Jag kan aldrig garantera att det inte finns ytterligare fusk och bedräglighet bland dem som ansökt, säger Landén.

Att gå igenom alla ansökningar bakåt är inte lätt, det rör sig om cirka 12000 per år.

Skatteverket hoppas nu på en ny lag som dels möjliggör omprövning av beslut, dels ställer större krav på detaljer om vilka som ligger bakom ansökningarna. Den insynen saknas i dag.

ANNONS

- Som det är nu får vi inte redovisning på individnivå, utan det är en fond eller ett bolag som kan söka, säger Landén.

TT

Fakta: Cum-ex-svindel

Flera länder i Europa, framför allt Tyskland och Danmark, har utsatts för omfattande misstänkta bedrägerier med så kallad cum-ex-handel.

Fram till 2012 gick den tyska statskassan miste om minst 50 miljarder kronor, troligen avsevärt mer. Danmark svindlades i sin tur på 18 miljarder 2012–2015, Belgien på 2 miljarder och andra länder på miljonbelopp. De svenska fall som TT hittat uppgår till 64 miljoner kronor, alla under 2015.

Upplägget är att göra komplicerade aktieaffärer kring den dag då utdelning på aktierna äger rum. Detta för att förvirra systemet så att aktierna tycks ha flera ägare samtidigt. Då kan flera utländska ägare få tillbaka utdelningsskatt som de inte betalat med motiveringen att de skattar i sitt hemland.

En annan variant är rena bedrägerier, där förfalskade dokument styrker aktieägandet och ligger till grund för ansökningar om att få tillbaka innehållen skatt.

Namnet cum-ex kommer av korttidshandel med aktier med (latin "cum) och utan ("ex") rätt till utdelning, det vill säga transaktioner kort före och efter dagen för utdelningen (avstämningsdagen).

ANNONS