Företagen vill låna mer nu, och SEB tjänar pengar.
Företagen vill låna mer nu, och SEB tjänar pengar.

SEB häpnar över företagens lånebehov

Företagen behöver låna massvis, och SEB gnuggar händerna över ökade intäkter. Bankkoncernen SEB redovisar ett vinstlyft för årets andra kvartal men är samtidigt lite förbryllad över företagens lånevilja sent i konjunkturcykeln.

ANNONS
|

Bankens visar starka siffror för andra kvartalet. Vinsten steg till 6167 miljoner kronor, rensat för engångsposter, från 5661 miljoner kronor för samma period i fjol. Det var bättre än väntat och aktien steg med omkring fyra procent efter rapporten.

Det är företagens lånebehov som är den främsta orsaken till det förbättrade resultatet.

Företagen ger vinsten

SEB:s vd Johan Torgeby medger att banken är en smula förvånad över företagens beteende.

- Vi förväntade oss att intäkterna på företagslån skulle gå upp redan 2016 och 2017. Konjunkturen var stark både globalt och i Sverige, en efterfrågan på krediter fanns ändå inte då, säger han.

ANNONS

Nu, när konjunkturen enligt flera bedömare kan ha nått sin topp, har det däremot lossnat. SEB tjänar alltmer pengar på företagens lån, intäkterna växte med 6–7 procent.

- Vi tror att kapacitetsutnyttjandet var lågt efter finanskrisen, men nu går det upp. Det blir ont om arbetskraft. Företagen måste investera för att möta efterfrågan, och då behövs det kapital, säger han.

Bolånetillväxten avtar

Intäkterna på bolån växer dock inte lika mycket, bara med tre procent. Johan Torgeby förklarar att SEB, som har en stor del av Stockholmsmarknaden där bostäderna är dyrast, nu märker av det amorteringskrav som infördes den 1 mars. SEB vill inte utfärda någon officiell profetia om vart bostadspriserna tar vägen, men räknar med att det kan komma ytterligare prisfall. Fem procent ned är inte otroligt, enligt bankens ekonomer.

- Vi ser inte samma efterfrågan på nyproducerade bostäder nu.

ANNONS

Frågan är vad som händer då räntan stiger. Riksbanken har sagt att höjningar ska påbörjas senare i år.

- Det blir det stora testet för svensk ekonomi. Kan den hålla sig igång när det blir dyrare att låna, och var tycker företagen att det är för dyrt att låna pengar? Det är helt klart en risk för framtiden, säger Johan Torgeby.

TT

Fakta: SEB i siffror

Andra kvartalet (2017 års siffror inom parentes)

Rörelsevinst 10674 miljoner kronor (5661 miljoner kronor)

Vinsten, rensat från jämförelsestörande poster, 6167 miljoner kronor (5661 miljoner)

Räntenetto 5500 miljoner kronor (4913 miljoner)

Provisionsnettot 4814 miljoner kronor (4671 miljoner)

Totala intäkter 11903 miljoner kronor (11386 miljoner)

Kostnader 5527 miljoner kronor (5473 miljoner)

Källa: SEB

ANNONS