Flera brittiska statsråd, däribland premiärminister Theresa May deltog under Farnboroughmässans första dag. Arkivbild.
Flera brittiska statsråd, däribland premiärminister Theresa May deltog under Farnboroughmässans första dag. Arkivbild.

Saab sugna på brittiskt stridsflygprojekt

I dag avtäcktes Storbritanniens nya stridsflygprojekt Tempest i Farnborough, en mångmiljardsatsning där Sverige ses som en möjlig samarbetspartner. "Vi är positiva", kommenterar försvarsminister Peter Hultqvist i ett skriftligt uttalande.

ANNONS
|

Under flygmässan Farnborough Airshow avtäckte Storbritanniens försvarsminister Gavin Williamson i dag en modell av landets framtida stridsflygplan. Projektet, som fortfarande är i startgroparna, är tänkt att ersätta den nuvarande flottan av så kallade Typhoon-plan. En flygduglig version av stridsflyget väntas dock först år 2035.

I samband med invigningen sade en representant för det brittiska flygvapnet till nyhetsbyrån Reuters att man för diskussioner med flera parter, däribland Sverige och Japan.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommenterar i ett skriftligt uttalande till TT att han är optimistisk.

"Vi är positiva, men vi återkommer när våra myndigheter och industri arbetat fram konkreta förslag".

ANNONS

Den brittiska regeringen har öronmärkt 2 miljarder pund, motsvarande drygt 23 miljarder kronor i Tempest-projektet, vilket ska finansiera utvecklandet av det nya stridsflyget fram till 2025. En affär som Jasplantillverkaren Saab finner intressant.

- Vi har noterat britternas uttalande men vi vet inte så mycket i dagsläget. Vi är självklart intresserade men har inte haft några diskussioner med dem, säger Jonas Hjelm, Saabs chef för flygverksamhet.

TT-Reuters

ANNONS