Spanien är det land som Skatteverket gör störst utbetalningar till kopplat till rot- och rutavdrag. Arkivbild.
Spanien är det land som Skatteverket gör störst utbetalningar till kopplat till rot- och rutavdrag. Arkivbild.

Rot- och rututbetalningarna vänder uppåt

Det har skett ett trendbrott i rot- och rutavdrag genomförda i utlandet. Efter några års tapp ökar återigen Skatteverkets utbetalningar till utländska utförare, visar statistik från myndigheten.

ANNONS
|

Att välja den spanska solkusten före ett sommarhus på landet eller i skärgården fortsätter vara ett populärt alternativ för semesterhungriga svenskar.

Och bland de som valt att köpa en fritidsbostad i ett annat EU- eller EES-land verkar även suget på exempelvis renoveringar eller städtjänster ha ökat.

Trendbrott i utbetalningar

Enligt Skatteverkets siffror, som sträcker sig tillbaka till 2010, har nämligen myndighetens utbetalningar för rot- och rutavdrag gjorda utomlands under perioden januari till maj återigen börjat öka efter ett drastiskt tapp från toppnoteringen för tre år sedan. Den kraftiga minskningen förklaras bland annat av ändrade avdragsregler, enligt Skatteverkets skattejurist Pia Blank Thörnroos.

ANNONS

- Jag tror att när folk fick reda på att avdragen skulle sänkas så började man reparera väldigt mycket. Nu finns de på plats och då är ett avdrag på 30 procent bättre än ingenting.

Rekordnotering innan regeländringar

Teorin har stöd i statistiken som pekar på att det allra största utbetalningsbeloppet skedde under året innan de nya, lägre avdragsreglerna kom på plats den första januari 2016.

Fram till utgången av maj i år har Skatteverket betalat ut strax över 20 miljoner kronor till utländska utförare, vilket är en ökning med över 40 procent jämfört med samma period i fjol. Och på bara fem månader har nästan två tredjedelar av 2017 års totala belopp uppnåtts.

EU:s likabehandling

För att ha rätt till subventionerna måste man som kund äga sin utländska bostad och därtill använda den själv. Det gäller alltså inte för bostäder som hyrs ut till andra. Utöver det gäller samma regler för rot- och rutavdrag som i Sverige. Skälet till varför svenskar har rätt att göra avdragen även i andra länder beror på EU:s likabehandlingsprincip, säger Blank Thörnroos.

ANNONS

- Sverige anser att det har med EU:s likabehandling att göra. Lagstiftaren såg nog ingen möjlighet till att begränsa subventionerna enbart till Sverige.

TT

Fakta: Så här funkar rot- och rutavdragen

Avdragen innebär att man kan få en skattesubvention för arbetskostnaden på vissa typer av tjänster.

Rotavdrag får du för ombyggnadsarbeten och tillbyggnadsarbeten på småhus som är äldre än fem år. Det gäller även för reparationer samt underhållsarbete som syftar till att återställa småhus till det skick det var i från början. Exempel är ommålningar eller golvbyten.

För rotarbeten gäller att man som mest kan dra av 30 procent av arbetskostnaden. Kan maximalt uppgå till 50000 kronor per år.

Rutavdraget gäller för tjänster i eller i nära anslutning till ens hem eller fritidsbostad samt den bostad som ens föräldrar bor i.

Exempel på rutarbeten är barnpassning, flyttjänster och trädgårdsarbete.

För rutarbeten kan man dra av max 50 procent av arbetskostnaden. För personer under 65 år gäller det som mest 25000 kronor per år medan det för 65 eller äldre finns ett tak på 50000 kronor.

Källa: Skatteverket

Fakta: Rot- och rutavdrag utomlands

Nedan följer en lista över de länder som Skatteverket gjort störst utbetalningar till fram till och med i maj 2018.

Källa: Skatteverket

ANNONS