Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180214-maklarstatistik-584252_se.hn_1.jpg
Det pyser fortsatt lite ur bostadsbubblan. Arkivbild.

Prisfall på bostäder kan ha stannat upp

Bilden spretar. Viss statistik pekar fortsatt ner medan annan visar på stigande bostadspriser i januari. Det finns därmed tecken på en stabilisering på bostadsmarknaden.

Mellan december och januari sjönk priserna på bostadsrätter med en procent i riket. Villapriserna föll med lika mycket, enligt Svensk Mäklarstatistik.

- Den allmänna trenden pekar fortsatt nedåt, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Kan vara större

Men frågan är om inte nedgången är större än vad den ser ut. Säsongsmässigt brukar nästan alltid priserna stiga från en svag decembermånad när färre affärer görs. Per-Arne Sandegren bekräftar den bilden.

- Men jag skulle inte våga dra den slutsatsen eftersom marknaden är ovanligt osäker nu, säger Sandegren.

Jämfört med höstens ganska kraftiga prisfall ser takten i nedgången ut att avta. Prisfallet på bostadsrätter de senaste tre månaderna ligger på sex procent i riket. Det faktum att antalet bostadsaffärer i januari var något högre än vid samma tidpunkt förra året talar också för att säljare och köpare nu har börjat hitta varandra igen, om än på en lägre nivå.

Enligt analysföretaget Valueguards siffror så steg till och med priserna mellan december och januari. Hox-index steg med 3,4 procent. Men precis som Mäklarstatistik konstaterar Valueguard att statistiken kring årsskiftet ger speciella effekter och därmed är aningen svårtydd.

Störst går först

Prisfallet har under hösten och förvintern varit störst i Stockholmsområdet.

- Bostadsrätter i Stockholm inledde nedgången. Sedan har Göteborg och Malmö med en viss eftersläpning kommit efter, säger Sandegren.

Att priser på bostadsrätter i Storstockholm låg stilla mellan december och januari skulle därmed kunna vara ytterligare en signal om att det värsta prisfallet är över.

Men osäkerheten är stor, det normala säsongsmönstret är osäkert och det är först de kommande månaderna som antalet affärer brukar ta fart ordentligt. Då blir trenden tydligare, enligt Sandegren.

Fakta: Prisstatistik

Bostadsrätter, prisutveckling i procent

Område 1 mån 3 mån 12 mån Riket –1 –6 –4 Stor-Stockholm 0 –6 –7 Stor-Göteborg –2 –6 –1 Stor-Malmö 0 –4 +6 Villor Riket –1 –3 +4 Stor-Stockholm –2 –7 –3 Stor-Göteborg –1 –4 +1 Stor-Malmö –1 –2 +7

Källa: Svensk Mäklarstatistik

MEST LÄST