Näringsminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Näringsminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.

Postnord: Detta har hänt

De gnisslar rejält i det svensk-danska samarbetet. Men vad är det egentligen som har hänt och vad beror konflikten på? Här är postkrisen på en minut.

ANNONS
|

Den nordiska postoperatören Postnord bildades 2009 genom ett samgående mellan svenska Posten och Post Danmark.

Danska delen av Postnord dras sedan flera år med svåra ekonomiska problem. Det beror bland annat på att all kommunikation mellan den offentliga sektorn och medborgarna i Danmark numera sker digitalt, något som lett till att brevmängden minskat med över 90 procent sedan 2000.

Dotterbolaget Postnord Danmark dras därför med en stor övertalighet men att säga upp kanske flera tusen anställda skulle kosta koncernen mångmiljardbelopp. En del av de anställda får flera årslöner i avgångsvederlag.

ANNONS

Kostnaden har man från danskt håll hävdat måste betalas i förhållande till respektive stats ägande.

Men Sverige har hittills inte hållit med. Näringsminister Mikael Damberg (S) har tidigare också öppnat för att dela på svensk-danska Postnord – om inte postföretaget förbättrar sin verksamhet.

Läget på andra sidan Öresund må vara tufft men situationen för Postnord i Sverige är inte heller glass och ballonger: kritiken är omfattande rörande bristande postgång.

Endast var tionde svensk har ganska eller mycket stort förtroende för Postnord vilket innebär en halvering på bara ett år, enligt en undersökning som Inizio gjort på uppdrag av Aftonbladet och som presenterades tidigare i oktober.

TT

ANNONS