Spannmålsbonden Eva Karin Hempel har aldrig tidigare fått en så dålig skörd som i år.
Spannmålsbonden Eva Karin Hempel har aldrig tidigare fått en så dålig skörd som i år.

"Nyttig förberedelse inför framtiden"

Svenstorps gård i södra Skåne står på tre ben: spannmål, sockerbetor och lök. Den här sommaren har ett av dem halverats.

ANNONS
|

Hon hoppas att sommaren 2018 kan bli en väckarklocka, en påminnelse om att människan inte kan styra allt.

- Det är kanske en nyttig förberedelse inför framtiden. Vi får lära oss av detta, säger hon till TT.

Skummigt öl

Spannmålsskörden blev i år bara hälften av det normala på gården söder om Vellinge, som Eva Karin Hempel drivit sedan 1983 tillsammans med maken Ingvar. Dessutom är kvalitén sämre på årets spannmål, konstaterar hon. Maltkornet har till exempel alldeles för hög proteinhalt, så hög att det blir svårt att göra öl på utan att det blir för skummigt.

ANNONS

Hur sockerbetorna blir vet de inte ännu. De tål torka bättre, men troligtvis blir det ingen normal skörd. Löken, som är gårdens specialitet, har bevattnats och trivts i värmen, så den delen av skörden kan bli normal.

Det finns lantbrukare som råkat betydligt värre ut, understryker Eva Karin Hempel.

- Vi har varit igång så länge att vi har buffertar. Men för många nystartade lantbruk kan det här bli en "tipping point".

Samla vatten

Eva Karin Hempel är inte alls säker på att hon kommer att slippa få uppleva fler somrar med ihållande chockvärme. Det gäller att vara förberedd på det värsta, till exempel samla vatten i dammar, bygga ut bevattningskapaciteten och kanske börja odla andra sorter. Lantbrukare måste också jobba aktivt med markens bördighet genom att dränera och höja mullhalten, konstaterar hon.

Trots den pressade lönsamheten inom svenskt jordbruk och klimatosäkerheten trivs hon med att driva lantbruk.

- Det är ett fritt val. Att vara företagare innebär risker. Vi är beroende av väder och vind och det är egentligen en tjusning också.

ANNONS
TT

ANNONS