Nordea anklagas för att ha brutit mot regler för penningtvätt, rapporterar Reuters. Arkivbild.
Nordea anklagas för att ha brutit mot regler för penningtvätt, rapporterar Reuters. Arkivbild.

Nordea pekas ut i penningtvätthärva

Ekobrottsmyndigheten i Sverige har fått dokument som påstås visa att banken Nordea brutit mot reglerna för penningtvätt. Det handlar om misstänkta betalningar på motsvarande 1,5 miljarder kronor, enligt Dagens industri.

ANNONS
|

Dokumenten kommer från den ryska hedgefonden Hermitage Capital Management, som figurerar i penningtvätthärvan kring Danske Banks affärer i Estland. Hermitage uppger att man har identifierat misstänkta betalningar på 175 miljoner dollar till 365 konton hos Nordea, rapporterar Dagens industri som tagit del av materialet.

Det ska röra sig om konton i Nordeas verksamheter i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Ett brottsnätverk ska ha skickat pengarna via Danske Banks estniska filial och litauiska Ukio Bank.

Pälsmössor och pooler

Till de berörda bankkontona ska det enligt dokumenten, som även SVT Nyheter tagit del av, ha kommit betalningar från företag som inte existerar för fakturor som inte stämmer med de mottagande bolagens verksamhet.

ANNONS

Tre svenska företag finns med i rapporten. Ett företag som tillverkar pälsmössor har fått betalt för datorutrustning till sitt svenska Nordeakonto. Ett annat företag säljer smycken, men har fått betalt för kläder. Det tredje företaget säljer swimmingpooler men har fått betalt för elektronisk utrustning, rapporterar SVT.

Alla de tre svenska företagen har fått sina pengar till Nordeakonton i Sverige via Danske Banks estniska bank.

Det är bara en liten del av de totalt 1,5 miljarderna som Hermitage Capital rapporterat som gått till Nordeakonton i Sverige. Den allra största delen av de misstänkta penningtvättstransaktionerna har gått till Nordea i Danmark, till konton som innehas av "tomma" bolag använts för att dölja vilka som kontrollerar dem, enligt SVT.

Ska utvärderas

Någon formell utredning har inte inletts mot Nordea.

Ekobrottsmyndigheten bekräftar för TT att handlingarna kommit in.

- Dokumenten ska först och främst utvärderas, för att se vilken myndighet som ska titta vidare på detta, säger presskommunikatör Niklas Ahlgren.

- Nästa steg är att bedöma om det här håller för en förundersökning eller inte. Men det är inget vi kommer att kommentera.

ANNONS

Penningtvätt utreds normalt sett av Åklagarmyndigheten. Hermitage-rapporten har skickats till åtta mottagare, däribland även justitieminister Morgan Johansson och Säpochefen Anders Thornberg, enligt Dagens industri.

- Jag vet inte vad de påstår i dokumentet. Jag vet bara att vi har tagit mot handlingar, säger Niklas Ahlgren.

Känner till anklagelserna

Nordea skriver i ett mejl till TT att banken känner till anklagelserna om penningtvätt. Banken säger sig samarbeta med myndigheterna i samtliga länder där man är verksam.

"För att motverka ekonomisk brottslighet är det en del av vår dagliga verksamhet att kontinuerligt granska kundaktiviteter. I alla fall där vi bedömer att det är misstänkta transaktioner så rapporterar vi det till myndigheterna så att de tar det vidare", skriver Jenny Wickman, pressekreterare på Nordea.

Hermitage Capital och dess ägare finansmannen Bill Browder polisanmälde i somras 26 anställda på Danske Bank i Estland, vilket ledde till att en utredning mot Danske Bank inleddes även av estniska myndigheter. Sedan tidigare utreds Danske Banks Estlandsaffärer av myndigheter i bland annat Danmark och USA. Banken misstänks för omfattande penningtvätt i Estland under åren 2007–2015.

ANNONS
TT

ANNONS