Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180517-nextjetkonkurs-680185_se.hn_1.jpg
Alla Nextjets flygningar ställdes in efter konkursen. Arkivbild.

Nextjets skulder 100 miljoner

Nextjet har över 100 miljoner kronor i leverantörsskulder. Det framgår av bolagets konkursansökan. Samtidigt pågår jakten på ersättningsflyg men vissa orter, bland annat Jönköping och Karlstad, omfattas inte av trafikplikten. De kan bara hoppas på att något flygbolag vill etablera rutter till orterna.

Nextjets konkursbesked kom överraskande, även om bolaget dragits med ekonomiska bekymmer en längre tid.

Till konkursförvaltare har Lars-Henrik Andersson vid advokatfirman Lindahl utsetts. Konkursansökan som kom in till Attunda tingsrätt vid lunchtid på onsdagen har skrivits under av vd Magnus Ivarsson och är daterad 14 maj.

I den 19 sidor långa leverantörsskuldlistan som bolagsledningen skickat in till tingsrätten framgår att det affärsdrivande Nextjet Sverige har skulder på närmare 94 miljoner kronor till bland annat flygplatserna som bolaget trafikerat och för leasingavgifter för flygplan. Även dotterbolaget Nextjet, som sköter själva flygtrafiken, har begärts i konkurs av företagsledningen. Där uppgår leverantörsskulderna till över sju miljoner kronor.

Krismöten fortsätter

Samtidigt fortsätter Trafikverkets krismöten under dagen för att hitta snabbast tänkbara lösning för att kunna handla upp ersättningsflyg på de drabbade rutterna. Den så kallade allmänna trafikplikten betyder att Trafikverket har ett regeringsuppdrag om att avhjälpa brister i persontrafik. Trafikverket ska därför betala ersättning till trafikföretag för utförd trafik.

Merparten av Nextjets destinationer omfattas av detta avtal förutom tre orter: Jönköping, Karlstad och Kramfors/Sollefteå.

- Vi har haft 23 avgångar i veckan till Stockholm som Nextjet kört så det här otroligt tråkigt. Det finns nu en samstämmighet om att lösa detta är högsta prioritet, säger Rony Forsberg, vd för Jönköpings flygplats, till TT.

Pratar med tre bolag

I nuläget förs diskussion med tre flygbolag. Rony Forsberg vill inte avslöja vilka, men högst troligt handlar det bland annat om SAS och Norwegian.

- Det går inte att sitta och vänta och då Nextjet hade problem redan i höstas så började vi föra samtal redan då. Nu har vi haft intensiva samtal, flera gånger om dagen, säger han.

- Vi behöver ha ett bolag med en bra historia. Det krävs ett starkt varumärke med en modern flygplansflotta.

TT: Vilka förhoppningar har du när det gäller tidsrymd?

- Faller pusselbitarna på plats och bolagen kan få loss eventuella flygplan så hoppas vi inom en månads tid.

Nextjet har främst flugit till mindre orter i Norrland, men har också haft destinationer i Finland och Norge. När bolaget meddelade att det gick i konkurs ställdes alla flygningar in med omedelbar verkan.

Fakta: Detta kan du som kund göra

TT

De som är kunder hos Nextjet kan få svårt att få tillbaka sina pengar efter konkursen. Men det finns ett par vägar framåt.

Betalat med kreditkort?

Då kan du försöka begära en kortreklamation, där banken försöker få till en återbetalning. Rätten till reklamation på en transaktion kräver dock att din bank erbjuder detta, vilket varierar från bank till bank.

Betalat med betalkort?

Ett köp med betalkort, där pengarna dras direkt från kontot, ger inte lika stora möjligheter till återbetalning. Om du har en hemförsäkring så finns det dock en möjlighet att den innefattar ett skydd mot konkurser.

Valde du försäkring vid köpet?

Många rese- och flygbolag erbjuder särskilda återbetalningsförsäkringar i samband med köpet. En sådan kan gälla även vid en konkurs.

Sista utvägen: Krav på konkursboet

Om inget av ovanstående alternativ fungerar kan du vända dig med dina krav till konkursförvaltaren för att kräva pengar ur konkursboet. Detta leder dock till en juridisk process som kan pågå i flera års tid.

Källa: Konsumentverkets tjänst Hallå konsument

Fakta: Flera år av förluster

TT

Nextjet Sverige har redovisat månmiljonförluster för koncernen under alla år under perioden 2013–2016. För 2017 finns ingen årsredovisning offentlig, men resultatet lär ha varit negativt även då.

Samtidigt har intäkterna krympt från 640 miljoner kronor 2013 till 507 miljoner kronor 2016.

Källa: Nextjet Sveriges årsredovisning

Fakta: Flygbolaget Nextjet

TT

Nextjet grundades 2002 och började sin verksamhet två år senare.

Bolaget har framförallt varit fokuserat på mindre orter i Norrland och haft ett 20-tal destinationer inom sitt linjenät.

Förutom främst Norrland har det handlat om destinationer i Finland, Norge och Åland.

Bolaget har haft 16 flygplan och cirka 300 anställda.

Beskedet att bolaget går i konkurs gör att Nextjets flygningar ställs in.

MEST LÄST