Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars. Arkivbild.
Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars. Arkivbild.

Näringslivet oroas av politiskt osäkerhet

Många företagsledare oroas av att valresultatet bäddar för politisk osäkerhet och en reformsvag regering. Men några veckors käbbel om regeringsfrågan och en hård budgetdebatt klarar svensk ekonomi, enligt Folksamchefen Jens Henriksson.

ANNONS
|

- Politisk osäkerhet har stora effekter om det är ett skakigt läge. Men det är inget skakigt läge för Sverige, säger Jens Henriksson, som var socialdemokratisk statssekreterare 2002–2006.

Stabil tillväxt, hög sysselsättning, låg statsskuld, överskott i bytesbalansen och överskott i de offentliga finanserna utgör tvärtom en stabil grund att stå på, konstaterar Folksamchefen när TT träffar honom på seminariet Finansdagen, arrangerat av PWC i Stockholm.

ANNONS

- Men om det här skulle dra ut på lång sikt, då kan det naturligtvis börja få effekter, säger han.

Stort reformbehov

Han ser särskilt ett stort behov av reformer på bostadsmarknaden, arbetsmarknaden och i pensionssystemet.

Henrikssons huvudscenario är att S-ledaren Stefan Löfven förlorar statsministeromröstningen när riksdagen har öppnat. Då antar han att moderatledaren Ulf Kristersson bildar regering, tillsammans med ett eller flera allianspartier.

Egen majoritet i riksdagen är inte nödvändigt för nästa regering, så länge den inte aktivt motarbetas av en majoritet av rösterna i riksdagen, enligt Henriksson.

- Sverige har haft minoritetsregering under många hår och har lyckats bra.

Rekordhög kompetensbrist

Andreas Hatzigeorgiou, tillträdande vd för Stockholms handelskammare, tror inte heller att den politiska osäkerheten leder till en ekonomisk kris – inte på kort sikt. Fast efter två mandatperioder präglade av svaga minoritetsregeringar ser han ett stort uppdämt reformbehov.

ANNONS

- Vi står inför jättestora utmaningar. Bostadsmarknaden fungerar väldigt illa och vi har en rekordhög kompetensbrist (på arbetsmarknaden), säger han.

- Bostadsmarknaden bör vara prioriterad. Den fungerar illa, vi har alldeles för låg rörlighet och vi har haft ett inflöde av människor de senaste åren som kommer att ha svårt att köpa sig en bostad till de priser som i dag råder, tillägger han.

Första vice riksbankschef Kerstin af Jochnick är också med på seminariet. Hon bekräftar att även Riksbanken ser bostadsmarknaden som en viktig fråga för nästa regering att hantera.

- Bostadsmarknaden är ett sådant viktigt område som vi ju länge har talat om och där vi verkligen tycker att det behövs breda reformer på många olika sätt, säger hon.

ANNONS

Svårt att se lösning

Om ihållande politisk osäkerhet kan påverka Riksbanken när det gäller den räntehöjning som planeras i december eller februari vill hon inte spekulera i.

- Vi får se tiden an och hoppas att vi får en regering på plats så snart som möjligt.

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson tillhör de mer oroade när det gäller den politiska utvecklingen.

- Utifrån valresultatet är det svårt att se en lösning som levererar det stabila ledarskap som behövs för att lösa de här problemen. Om vi inte lyckas kommer troligtvis att se försämrad konkurrenskraft, säger han till Financial Times.

TT

Fakta: Rösterna inte färdigräknade

Utlandsröster i söndagens val återstår att räkna. De kan avgöra den slutliga fördelningen av mandaten i riksdagen. Inför räknandet av utlandsrösterna har de rödgröna partierna (S, MP och V) ett visst övertag när det gäller mandat – men det är långt ifrån egen majoritet bland de 349 ledamöterna.

Mandatläget just nu:

Rödgröna (S, MP och V), 144 mandat

Alliansen (M; KD, C och L), 142 mandat

SD, 63 mandat

Källa: Valmyndigheten

ANNONS