Lundin Gold har säkrat finansiering för en guldgruva i Ecuador. Arkivbild.
Lundin Gold har säkrat finansiering för en guldgruva i Ecuador. Arkivbild.

Lundin Gold bygger ut i Ecuador

Lundin Gold har säkrat finansiering för att bygga en guldgruva i Ecuador för 8 miljarder kronor, genom en mångmiljardaffär med den australiska gruvjätten Newcrest Mining.

ANNONS
|

Lundin Gold har arbetat med att utveckla guldfyndigheten i Ecuador sedan den förvärvades 2014, och att hitta finansiering för att bygga ut en gruvanläggning där.

400 miljoner dollar, runt 3,2 miljarder kronor, tas nu in i en riktad nyemission, med Newcrest Mining som den största investeraren med 250 miljoner dollar, skriver Dagens industri.

Företaget räknar med att summan i stort sett ska kunna finansiera utbyggnaden i Fruta del Norte, tillsammans med nyligen säkrade lånefaciliteter och förbetalning av kommande guldleveranser, skriver Di.

Företaget, noterat på Stockholmsbörsen och i Kanada, har tidigare beräknat att bygget kommer att kosta runt en miljard dollar, runt 8,2 miljarder kronor.

ANNONS

Newcrest Mining blir efter affären Lundin Golds största ägare med 27,1 procent av utestående aktier.

Stora investeringar kommer även från familjen Lundins familjetruster Zebra Holdings och Lorito Holdings, samt Orion Mine Finance Group.

Produktionen vid Fruta del Norte beräknas komma i gång i slutet av 2019.

TT

ANNONS