Italienare köper Elmo Leather i Svenljunga

Det italienska företaget Rino Mastrotto Group köper Elmo Leather och fortsätter produktionen av läder i Svenljunga. Huvuddelen av de cirka 250 anställda ser ut att få behålla sina jobb.

ANNONS
|

– Viss förändring av organisationen blir aktuell, men i det korta perspektivet bedrivs verksamheten i stort sett som hittills, säger konkursförvaltaren Per Settergren, som haft ansvaret för Elmo Leather sedan konkursen den 30 september.

Rino Mastrotto Group har fabriker i Europa, Sydamerika och Asien och satsar först och främst på tillverkning av skinn till skor. Men företaget säljer också till bil- och möbelindustrin.

Affären, som gjordes upp i helgen, innebär att Rino Mastrotto köper fabriken, varulager, maskiner, varumärke och annat som ingår i verksamheten i Svenljunga. Preliminärt tar italienarna över den 1 november.

Volkswagen försvinner dock som kund. Den tillverkningen tas över av Prevent-gruppen, som också köper Elmos lager av hudar till Volkswagen.

ANNONS

– Det kommer givetvis att bli ett tapp. Men vi har förhoppningar om att produktionen till Volvo kommer att öka om det blir stor efterfrågan på deras nya bilmodeller, säger Jonas Edentoft, ordförande för IF Metall på Elmo.

Tillsammans har tillverkningen av läder till Volkswagen och Volvo utgjort huvuddelen av Elmos produktion.

Även möbelindustrin är en viktig kund. Den produktionen tänker Rino Mastrotto fortsätta med i Svenljungafabriken.

Samtliga omkring 250 anställda har sagts upp, men förmodligen kommer en majoritet av dem att återanställas av den nya ägaren.

– Vi vet inte hur många som kommer att behövas i produktionen. Men förhoppningsvis kan alla 137 på kollektivsidan som är fast anställda få vara kvar. Ett 50-tal personer som har visstidsanställningar blir av med jobben först, säger Jonas Edentoft.

Hur är stämningen på Elmo?

– Det är positivt att det italienska företaget stannar i Svenljunga och behåller produktionen till både bil- och möbelindustrin. Men folk är oroliga för hur många som tvingas sluta. Det är ju en del som börjat söka andra jobb.

På tjänstemannasidan är osäkerheten stor.

– Jag tror att vi är 47 tjänstemän här just nu. Man hoppas ju att så många som möjligt får stanna. Men det är jättesvårt att sia om det. Det känns i alla fall ganska betryggande att produktionen kommer att finnas kvar i Svenljunga, säger Laura Håkansson, som sitter i förhandlingsgruppen för Unionens räkning.

ANNONS

ANNONS