Sydkoreanska studenter undersöker nya produkter på en stor elektronikmässa i Seoul. Inget land hotar Sydkorea som världens främsta innovationsland, men Sverige är god tvåa. Arkivbild.
Sydkoreanska studenter undersöker nya produkter på en stor elektronikmässa i Seoul. Inget land hotar Sydkorea som världens främsta innovationsland, men Sverige är god tvåa. Arkivbild.

Innovationslandet Sverige försvarar topplatsen

Sverige är fortsatt näst bäst i världen när Bloomberg rankar innovationsländer. USA ramlar ur tio i topp-listan, som Sydkorea dominerat länge.

ANNONS
|

Den amerikanska nyhets- och informationstjänsten jämförde ursprungligen över 200 ekonomier, men listan krympte i år till 80 på grund av bristande statistik. Dessa länder är rangordnade efter sju kriterier, bland annat forskning och utveckling, produktivitet, högteknologi, högre utbildning och patent.

Suveränen är Sydkorea som lätt försvarar sin topposition från 2017. Under de sex år Bloomberg gjort mätningen har Sydkorea legat etta de senaste fem åren. Ett exempel på det östasiatiska landets dominans: Under 2000-talet överträffas Samsung endast av IBM vad gäller antal patent i USA.

Vinnande forskning...

Med sitt gränslösa utbud av halvledare, smarta telefoner och digitalmedietillbehör har Samsung utvecklat ett "ynglande ekosystem" med koreanska leverantörer och samarbetspartner, som Bloomberg liknar vid Sonys och Toyotas tidigare utveckling i Japan.

ANNONS

Utan att vara bäst i klassen i något ämne försvarar Sverige sin andraplats. Bästa "betyg" för satsning på forskning och utveckling där Sverige rankas fyra och sämsta (18:e plats) för inskrivna på högre utbildning.

- Det är en sak att ha många idéer och vara innovativ, men för att det sedan ska bli någonting som leder till produkter som man kan sälja krävs starka patent. Och vi har en tradition av att söka patent, säger enhetschef Stefan Hultquist på Patent- och registreringsverket (PRV).

... och patentkultur

Han är också övertygad om att svenska företag gynnas av att PRV är en så kallad PCT-myndighet. PCT (Patent cooperation treaty) är ett internationellt patentsamarbete mellan runt 150 länder. PRV är en av ett 20-tal myndigheter som internationellt får granska och bedöma patentansökningar.

På listan över världens mest innovativa ekonomier tappar USA två placeringar och hamnar på elfte plats. Huvudskälet är att effektiviteten inom den högre utbildningen försämrats. Dock är USA bäst i världen vad gäller antal högteknologiföretag.

TT

Fakta: Innovation

Ordet innovation kommer av latinets innovare, vilket betyder "att förnya" eller "åstadkomma något nytt". I den svenska nationella innovationsstrategin lyder definitionen:

"Innovation handlar om nya eller bättre sätt att skapa värden för samhälle, företag och individer. Innovationer är nya lösningar som svarar mot behov och efterfrågan i vardagen och omvärlden. Värdet uppstår i nyttiggörandet och tillämpningen av en idé. Värdet som skapas kan ta många former – ekonomiska, sociala eller miljömässiga värden."

Innovationer kan vara nya produkter, tjänster, affärsmodeller och tekniska lösningar men också erbjudanden som kombinerar varor och tjänster.

Västvärldens ekonomiska samarbetsorganisation OECD definierar tre typer av innovationer: process-, produkt- och organisationsinnovationer.

Källa: Patent- och registreringsverket

Fakta: Världens bästa innovationsländer

Länderna är rankade på en skala 0–100 utifrån sju lika viktade kritierier* (jämfört med 2017 års plats):

1. Sydkorea 89,28 (1)

2. Sverige 84,70 (2)

3. Singapore 83,05 (6)

4. Tyskland 82,53 (3)

5. Schweiz 82,34 (4)

6. Japan 81,91 (7)

7. Finland 81,46 (5)

8. Danmark 81,28 (8)

9. Frankrike 80,75 (11)

10. Israel 80,64 (10)

Övriga nordiska länder:

15. Norge 76,76 (14)

24. Island 67,11 (25)

* Forskning- och utvecklingssatsning, förädlingsvärde i tillverkning, produktivitet, antal högteknologiföretag, inskrivna på högre utbildning, forskarandel av befolkningen, patent (sökta, beviljade, i kraft).

Källa: Bloomberg

ANNONS